herpesz

Herpesz a fogászatban

Herpesz a fogászatban

Az immunrendszer gyengülésekor a szájhigiénénk sincs biztonságban!

A bárányhimlőt okozó varicella zoster nevű vírus évtizedekig lappanghat a szervezetben, anélkül, hogy tüneteket okozna. Az immunrendszer gyengülésekor, azonban a vírus az úgynevezett herpes zoster (övsömör) nevű betegséget okozhatja. A betegség komoly fájdalommal és kiütésekkel jár. A betegségnek szájtünetei is lehetnek, mint pl.: herpes, ínygyulladás stb.

Herpesz

A bárányhimlő és a herpes simplex vírus bár a herpeszvírusok családjába tartoznak, de két külön vírusról van szó, azaz ha a bárányhimlővel valaki már megfertőződött, nem védett a herpeszvírussal szemben.

Herpesz

A herpes simplex a szájat és a genitáliákat érintő vírusfertőzés. A vírusra – a bárányhimlő vírushoz hasonlóan – jellemző a hordozás, azaz aki egyszer megkapta a fertőzést, annak a szervezetében a vírus „alvó” állapotban életünk végéig megmaradhat, időnként azonban aktiválódva tüneteket okoz. Ezt a reaktiválódást kiválthatja napsütés, láz, menstruáció, stressz, valamilyen más megbetegedés vagy gyógyszer, különösen azok, amelyek az immunrendszert gyengítik. A vírus az első fertőzés után az idegpályák mentén az idegrendszer un. ganglion sejtjeibe jut, és ott rejtőzködik. A vírus ellen a szervezet antitesteket képez, ezért kétszer ugyanazt a vírust nem lehet megkapni, de ezek az antitestek sajnos nem akadályozzák meg a vírus reaktiválódását.

Két féle herpes simplex törzset ismerünk, amelyek a szervezet különböző helyein okoznak tüneteket.

Herpes simplex vírus 1 típus (HSV-1)

A HSV-1 fertőzés helye az ajkak, száj esetleg az arc. Az első fertőzés rendszerint gyermekkorban történik, a felnőttek 30-90%-a HSV-1 ellenes antitesttel rendelkezik, vagyis átesett már ilyen infekción. A betegség megjelenhet a száj belsejében is, megbetegítheti a szemet (a kötőhártyát vagy a szaruhártyát) és ritkán az agyhártyák és az agyvelő gyulladását is diagnosztizálják.  A vírus nyállal terjed, és így jelenhetnek meg a hólyagos kiütések például az egészségügyi dolgozók ujjain, akik fertőzött nyállal kerülnek érintkezésbe.

Herpes simplex vírus 2 típus (HSV-2)

Szexuális úton terjedő vírus, amely a genitáliákon okoz hólyagokat vagy fekélyeket.