Fogászati lézer

Mi az a héjkerámia a fogászatban?

Héjkerámia

A tökéletes mosoly, nem elérhetetlen cél többé!

A héjkerámia alkalmazásakor nagyon kevés foganyag elvételével a fogakat a kívánt formára, színre alakíthatjuk. Ezzel az eljárással tökéletessé tehetjük bárki mosolyát. A porcelán héjat egy speciális ragasztóval az előkészített fogak felületére ragasztjuk. A héjnak olyan változata is létezik, melyhez nem kell preparáljuk a fogakat. A héjkerámiát azoknak ajánlom, akiknek a frontfogaik esztétikailag zavaróak.

Héjkerámia

Esztétikai problémát okozhatnak pl. a nagy kiterjedésű tömések, elszíneződött fogak, zománchiba miatti foltosodás, trauma miatt károsodott fogak, helyzeti és alaki rendellenességek, nagy fogközök stb.

Héjkerámia

A héj eltakarja a kisebb hibákat (fogak színe, formája, töredezettsége) és esztétikus látványt nyújt.A fronttájéki fogak látható esztétikai, vagy formai hibáit héjkerámia pótlásokkal korrigálhatjuk. Az eljárás pontos előkészítést és tervezést igényel.

Az indirekt kerámiahéjak fogtechnikai laboratóriumban készülnek. Preparálásuk során a fogból 0.5-1 mm-t távolítunk el, tehát ezek készítése során is minimális foganyag-vesztéssel kell számolni. A fogtechnikai laboratórium egy lenyomat alapján készíti el a héjakat. A fogfelszínre ragasztásukhoz egy e célra kifejlesztett speciális ragasztót használunk. Az eredmény azonban nem azonnal látható, hiszen meg kell várni, amíg a fogtechnikai laboratórium elkészíti őket.

A direkt héjat a fogorvosunk készíti el a rendelőben, az erre a célra szolgáló speciális anyagokból. Az anyagok rétegezési technikával kerülnek a fogfelszínre. Nem ritka, hogy egy direkt héjrestauráció akár 8-10 különböző árnyalat használatával áll elő. Ilyen módon a direkt héj megalkotása valóságos művészi munka. Ezek a típusú héjak egy ülésben, azonnal használhatóan kerülnek a fogfelszínre, tehát nem igénylik a fogtechnikai laboratórium közreműködését. Ennek következtében a kedvező esztétikai eredmény azonnal látható. Alkalmazásuk során a foganyagból a lehető legkevesebbet kell feláldozni (kevesebbet, mint indirekt héjkerámia készítésekor). Sérülékenységük csekélyebb, mint az indirekt héjaké.

Az egyik legnépszerűbb eljárás, hiszen kevés fogállomány eltávolításával jár, ugyanakkor rendkívül szép és tartós. Egyik legnagyobb előnye, hogy néhány mm-t kell eltávolítani a fogból, azaz a fogat nem kell nagy mértékben lecsiszolni.