Szájsebészet

altatásos fogászati kezelések

Szájsebészeti műtétek teljesen fájdalommentesen

Foghúzás, betört foggyökerek szájsebészeti eltávolítása

Bölcsességfogak szakszerű eltávolítása

Bölcsességfogak körüli gyulladás

Fogászati gócvizsgálat -Fogászati gócfertőzés

Gyökércsúcs rezekció (resectio)

Fogciszta (cysta) műtétek

Fogászati röntgenvizsgálat

Csontpótlás a fogászatban- Csontpótló műtétek fogászati implantációhoz

Szájüregi szűrővizsgálat – rákszűrés

Betegségek hatása a szájüregre

Fogászati eszközök, műszerek sterilizálása az Ön érdekében

Syncumar, véralvadásgátló szerepe a fogászatban

Szájzár

Szájsebészeti műtétek teljesen fájdalommentesen

Szájsebészeti műtétek fájdalommentesenTöbb évtizedes szakmai felkészültségünk, tapasztalatunk és speciális műszerkészletünk alapján elmondhatjuk, hogy az ambuláns szájsebészeti beavatkozások teljes elméleti és gyakorlati eszköztára rendelkezésünkre áll. Így minden szájsebészeti beavatkozást nagy biztonsággal végzünk. Fogászati rendelőnkben, mint bármelyik fogászati kezelés,  a szájsebészeti beavatkozások is teljesen fájdalommentesen történnek. Igény esetén, a szájsebészeti műtéteket  altatásban is elvégezzük. A betegeket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így Önnek nem kell órákat várnia. Egy egészen új technikával és erősebb érzéstelenítő oldattal a gyulladt szöveteket (tályogos, gyulladt fogat) is el tudjuk érzésteleníteni!

Foghúzás, betört foggyökerek szájsebészeti eltávolítása

Foghúzások, betört foggyökerek sebészi eltávolításaHa a különböző fogmegtartó kezelésekkel, mint például tömés, betét (inlay, onlay), gyökérkezelés, fogpótlások (korona, csonkkiegészítő csapos korona stb) nem lehetséges a saját fog megtartása, akkor a fog eltávolítása indokolt. Sebészi fogeltávolítás javallt, ha a fog vagy a gyökér fogóval, emelővel történő eltávolítása nem megoldható. Nem csak az egygyökerű, de a több gyökerű, szétálló, görbe gyökerű rágófogak, a beletört vagy csak elpusztult gyökerek kivételét is rövid idő alatt, fájdalommentesen végezzük. A foghúzások másik részét képezik a fogszabályzó kezelések céljából történő fogeltávolítások.

Kezeléseink során elmagyarázzuk a betegnek, hogy a fogeltávolítás során kialakult foghiányt minden esetben pótolni kell ahhoz, hogy a rágás megfelelő legyen.

Bölcsességfogak szakszerű eltávolítása

Bölcsességfogak szakszerű eltávolítása

A foghúzások, fogvésések egy speciális területét képezi a bölcsességfogak eltávolítása. Ha a bölcsességfogak az előttük álló fogak torlódását okozzák, akkor harapási rendellenességet hoznak létre. Ilyenkor a bölcsességfogakat el kell távolítani. A részlegesen előbújt bölcsességfogak ínygyulladást és a fogakat tartó szövetek pusztulását okozhatják. Részben előbújt, áttörésben visszamaradt vagy elő nem bújt bölcsességfogak eltávolítása sebészi ellátást igényel.

Bölcsességfogak körüli gyulladás

Sajnos, nagyon gyakran előfordul, hogy a bölcsességfogak előtöréséhez nem áll rendelkezésre elegendő hely. Az ilyen bölcsességfogak mellett fájdalmas, gyulladt ínytasak alakulhat ki, amelyet szájnyitási korlátozottság, nyirokcsomó duzzanat és hőemelkedés is kísérhet. Ebben az esetben a bölcsességfog körüli ínyszövetet egy szájsebészeti műtéttel eltávolítjuk, és ezzel a műtéttel a fogat könnyen tisztíthatóvá tesszük. A bölcsességfog koronája körül kialakuló gyulladás a legtöbb esetben sürgős beavatkozást igényel.

Fogászati gócvizsgálat – fogászati gócfertőzés

Gócvizsgálat, gócfertőzés

A fogászati góc legtöbbször egy tünetmentes, fertőzött elváltozás a szájban. Gócfertőzés esetén a fogászati gócból időnként kórokozók vagy ezek toxikus (mérgező) termékei áramlanak ki, és ezzel gyengítik a szervezet immunrendszerét, valamint másodlagos gócbetegségeket hozhatnak létre. Klinikai tapasztalatok alapján a fogászai gócok a leggyakoribbak. Fogászai gócnak tekintjük a gyökércsúcs körüli elváltozásokat (granuloma, ciszta, tályog), a nem megfelelően gyökérkezelt, gyökértömött fogakat, az elhalt fogakat, a gyulladással járó fogágybetegségeket, mint pl. a krónikus ínygyulladást is.

Miután a fogaink nem önálló szervek, hanem szoros összefüggésben vannak a testünk többi szerveivel is, a vérkeringéssel a baktériumok a szervezetünk bármely részére eljuthatnak. Emiatt a fogászati gócok a szervezet bármely területén okozhatnak krónikus vagy akut panaszokat, gócbetegséget. Gócbetegségek lehetnek pl. az arcüreg idült gyulladásai és egyéb más felső-légúti gyulladások, anyagcsere betegségek, emésztő szervi betegségek, bőrbetegségek (excéma, psoriasis), a nemi szervek krónikus gyulladásai. Ugyancsak gócbetegség lehet a  hajhullás, a kisízületeket érintő gyulladás, bizonyos szív-és érrendszeri megbetegedés (szívinfarktus, agyvérzés) kötőhártyagyulladás, krónikus vesegyulladás, különböző allergiás folyamat stb! Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a gócokkal még rövid ideig sem szabad együtt élni! A gócoktól minél előbb meg kell szabadulni! A fogászati gócokat röntgenvizsgálattal egyértelműen ki lehet mutatni, és a gócként szereplő fogakat góctalanítani kell. Rendelőnkben olyan fogászati kezelést alkalmazunk, amely nem a fog eltávolítását, hanem annak megtartását célozza. Ennek érdekében a gócos fogat gyökérkezeljük, esetleg gyökércsúcs eltávolítást végzünk.

Gyökércsúcs rezekció (resectio)

Gyökércsúcs rezekció (resectio)

Gyökércsúcs rezekciót akkor végzünk, ha a baktériumok a gyulladt fogbélből továbbjutva megfertőzik a foggyökér körüli csontot, és emiatt a foggyökér körül egy góc keletkezik. A rezekálni kívánt fogat, azaz a gócként szereplő fogat először gyökérkezelni kell. Ha a korrekt gyökértömés hatására nem gyógyul meg a gyökércsúcs körüli elváltozás, akkor gyökércsúcs rezekciót kell végezni. A rezekció egy szájsebészeti műtét, amely az utolsó lehetőséget biztosítja a fog megtartásához. A gyökércsúcs rezekció során a fog gyökércsúcsi részét és a gyökércsúcs körüli gyulladt szöveteket távolítjuk el. Ezzel az eljárással -a fog megtartása mellett- kiiktatjuk a gócként szereplő szöveteket a szervezetből.

Fogciszta (cysta) műtétek

A fogciszta műtétek során különböző eredetű, fog- vagy lágyrész cisztákat távolítunk el. A ciszta műtétek célja: a fogciszta teljes eltávolítása, illetve a fogciszta által okozott csonthiány megszüntetése. Miután a ciszták folyamatosan növekednek, elpusztítják a környezetüket, beleértve a csontot is. A szájüregben leggyakrabban előforduló ciszta a fog gyökércsúcsán képződik, és csak szájsebészeti eljárással, rezekcióval távolítható el. A fogciszták csak röntgenvizsgálattal mutathatóak ki.

Fogászati röntgenvizsgálat

Röntgenvizsgálat

A pontos fogászati diagnózis felállításához sok esetben szükség van fogászati röntgenfelvétel készítéséhez. A fogászati röntgenfelvétel segítségével olyan rejtett elváltozásokat is felfedezhetünk, amelyek még a legalaposabb szájvizsgálattal sem állapíthatóak meg. A kóros folyamatokon kívül a röntgenfelvételen gyermekeknél a még elő nem bújt maradó fogak-, felnőtteknél a még elő nem bújt bölcsességfogak helyzetét is láthatjuk. A fogászati röntgenvizsgálat a fogorvosi kezelések eredményeinek, mint pl. a gyökérkezelést követő gyökértömés ellenőrzésére is alkalmas.

Rendelőnkben lehetőség van digitális röntgenfelvételek értékelésére is, mivel nagyon fontosnak tartjuk a fogászatban megjelenő legkorszerűbb anyagok és készülékek használatát. A digitális eljárás előnye, hogy a fogászati röntgenfelvétel a számítógépen bármekkorára felnagyítható, így nemcsak bővebb felvilágosítást ad az addig rejtve maradt problémákról, mint pl. a „rejtett” fogszuvasodásokról, de a pácienseink számára is könnyebben elmagyarázható. A röntgenfelvételen nem csak a fogak helyzete és állapota tekinthető át, de diagnosztizálhatóak az állkapocsízület illetve az arcüreg esetleges rendellenességei is.

Csontpótlás a fogászatban – Csontpótló műtétek fogászati implantációhoz

Csonthiány esetén csontpótlást végzünk. A csonthiány leggyakoribb oka a fogak eltávolítása. Fogeltávolítás után, az eltávolított fog helyén az állcsont csontszövete sorvadásnak indul. Ennek oka, hogy a foghiány helyén a csontállomány nem terhelődik a rágás során. A foghúzás helyén a csontállomány lapos, pengeszerű csontlemezzé sorvad. Ez a sorvadás csökkentheti a későbbi teljes kivehető fogpótlás stabilitását, illetve meggátolhatja a fogászati implantátum/ok behelyezését. Ugyancsak csonthiányt okozhatnak a ciszták, daganatok és a különböző sérülések. A z állcsontok regenerációját csontpótló anyagok beültetésével serkenthetjük. A fogászati csontpótló anyagokkal szemben fontos követelmény, hogy semmilyen káros hatást ne fejtsenek ki a szervezetre. A rendelőnkben használt csontpótló anyagok a fenti követelményeknek tökéletesen megfelelnek.

Szájüregi szűrővizsgálat – rákszűrés

Szájüregi szűrővizsgálat, rákszűrés

Rendelőnkben a rendszeres fogászati szűrővizsgálat nem csak a fogak, hanem a fogpótlások, a hidak, a koronák, a fogágy állapotára is ki terjed. Emellett a fogorvosunk ellenőrzi a szájnyálkahártya és a nyelv felszínét, a nyaki nyirokcsomókat is. Hazánkban a szájüregi daganatok száma sajnos emelkedőben van. A dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, a rossz szájhigiéné együttes jelenléte rossz prognózist jelent a szájüregi daganatok előfordulásában. Amennyiben a szájában hosszú ideje fennálló, gyógyulási hajlamot nem mutató sebet, foltot, duzzanatot észlel, azonnal forduljon fogorvoshoz.

A szájüregi rák egyre gyakrabban előforduló, bárkire leselkedő rosszindulatú betegség. Korai felismerésekor gyógyítható, éppen ezért félévente fogászati ellenőrzésre kell járni! Rendelőnkben minden fogászati ellenőrzés egyben daganatos szűrővizsgálat is!

Betegségek hatása a szájüregre

Közismert, hogy a cukorbetegség nagy mértékben növeli a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kialakulásának a veszélyét. A terhesség alatt bekövetkezett hormonális változások súlyos ínygyulladást okoznak, ami a fogszuvasodás emelkedését váltja ki. Számos vérképzőrendszeri, emésztőrendszeri, daganatos és más súlyos betegség, allergia, de a betegségek kezelésére szedett gyógyszerek is okozhatnak a szájban elváltozásokat, panaszokat.

Fogászati eszközök, műszerek sterilizálása az Ön érdekében

Sterilizálás az Ön érdekében

Kevés beteg tud a fogászati műszerek sterilizálásának a fontosságáról, pedig, ha a baktériumokat, vírusokat nem távolítjuk el a fogászati rendelőben, akkor bármely fertőzés átterjedhet egyik fogászati betegről a másik fogászati betegre. A betegellátás egyik legfontosabb alapelve, hogy minden műszernek, anyagnak sterilnek kell lennie, amely az emberi szervezet testnyílásaival, nyálkahártyájával érintkezik. Minden fogorvos kötelessége a fertőzések lehetőségének a kizárása a fogászati páciensek védelmének érdekében. A fertőzések terjedését egyszer használatos eszközök, gumikesztyű és maszk használatával csökkentjük.

A steril műszereket steril csomagolásban kell tárolni. A rendelőnkben lévő ózonionizátorral, -miután eltávolítja a rendelő levegőjéből a baktériumokat, vírusokat-, csökkentjük a légúti betegségek, a bakteriális és vírusos fertőzések kialakulását. Az orvosi magatartás legfontosabb elve, hogy minden a beteg érdekét szolgálja!

Syncumar, véralvadásgátló szerepe a fogászatban

A szájsebészeti beavatkozások minden esetben vérzéssel járnak. Emiatt a szájsebészeti műtétet megelőzően a fogorvosnak tisztáznia kell, hogy vannak-e a betegnek elhúzódó vérzésre, vérzékenységre utaló tünetei. Ha felmerül a vérzékenység gyanúja, a műtét előtt véralvadási szűrőteszteket kell elvégeztetni. Számos véralvadásgátló (antikoaguláns) gyógyszer jelentősen megváltoztatja a véralvadást, mint pl. a Syncumar, heparin, vagy a kumarin készítmények. Ezen szerek hatására a vér alvadási képessége lecsökken, aminek következtében a lehetséges vérzések veszélye megnő. A szájsebészeti beavatkozások előtt a Syncumar véralvadásgátló hatásának felfüggesztését a gyógyszer adagjának csökkentésével vagy elhagyásával, illetve K-vitamin adásával, vagy alvadási faktorokat tartalmazó vérkészítmények infúziós adásával érhetjük el. A változástatásokat csak a beteg kezelőorvosa rendelheti el!

Szájzár

Szájzárat okozhatnak a fogak, valamint a fogakat tartó szövetek gyulladásai, mint pl. a bölcsességfogak körül kialakuló ínygyulladás. Az alsó fogak érzéstelenítéséhez beadott helyi érzéstelenítő ugyancsak szájnyitási korlátozottságot idézhet elő. A szájsebészeti műtétek során használatos eszközök, mint pl. a szájzug-kampó, a szövetek feszítése, húzása miatt ugyancsak a lágyszövetek duzzanatát, és szájzárat okozhatnak. A szájzár könnyedén oldható izomlazító gyógyszerekkel, és az alsó- felső fogsor tornáztatásával.