Lézeres fogászati kezelések

altatásos fogászati kezelések

Soft lézer terápia

Szájsebészeti műtétek lézer alkalmazásával

Állkapocsízületi problémák kezelése lézerrel

Organikus betegségek

Funkcionális zavar

A tünetek amik összefügghetnek az állkapocsízület funkcionális problémáival

Diagnózis felállítása állkapocsízületi problémák esetén

Lézer a fogágybetegségek gyógyításában

Meglazult fogak kezelése lézerrel

Lézeres terápia a fogínygyulladás, fogínysorvadás kezelésében

Fogínytasakok kezelése

Lézer a gyökérkezelésben

Fogszuvasodás diagnosztikája

Fogérzékenység kezelése

Lézer az elszíneződött fogak fehérítésében

Lézeres fogászati kezelésekLézer a fogászatban

Fogászati rendelőnkben a legfőbb célunk, hogy fogászati kezeléseink teljesen fájdalommentesek legyenek, és a betegek jól érezzék magukat nálunk. Emiatt számos fogászati kezelésnél lézer készüléket is használunk. A fogorvos a legtöbb fogászati beavatkozást egyszerűbben, gyorsabban, tudja elvégezni megfelelő lézer segítségével. Természetesen ez fogászati betegeinknek kedvező, hiszen így kevesebb időt töltenek el a fogászati rendelőben, a fogászati székben. Ennek minden páciens örül! A fogászati beavatkozásokat követő (posztoperatív) szövődmények előfordulását is csökkenti, ha a fogorvos lézert használ a fogászati kezelések előtt, közben vagy után.

Lézerterápia bármilyen fogászati kezelésnél alkalmazható, így pl. a fogkőeltávolítás (szájhigiénés kezelés), konzerváló fogászati kezelések (fogtömés-fogfúrás, betétek (inlay), gyökérkezelés), fogpótlások (korona, híd, implantátum), szájsebészeti műtétek során.

A nagyteljesítményű fogászati lézerkészülék elengedhetetlen tartozéka egy modern fogászati rendelőnek. A lézerfény magas energiatartalmánál fogva a csontban biostimulatív hatású, azaz a csontlebontás helyett a csontfelépítési fázist fokozza. A soft (lágy) lézer gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és sebgyógyulást előidéző hatása rendkívül sokféle fogászati kórkép, műtét utáni állapot kezelésében fontos szerepet játszik. A rendelőnkben alkalmazott Twiny Peaks lézerkészülékkel új technológiával kezelhetőek a nyálkahártya, illetve fogak egyes betegségei.

A lézer egy energiában gazdag fényköteg melynek számos fajtája van, ezeket a fényhullámok frekvenciája, illetve a wattban mért teljesítménye különböztet meg egymástól. A lézer kiválóan alkalmazható a mai modern fogászat területén, eredetileg gyökér- és fogínygyulladás kezelésénél alkalmazták, de számos egyéb területen is – mint például a fogszuvasodás felismerése, kezelése-, rendkívül hasznos segítséget jelent.

A lézeres fogászati eljárások 2 nagy csoportra oszthatók: látható (piros) és infravörös hullámhossztartományban végzett fogászati kezelések. A 2 módszer más és más fogászati esetre nyújt ideális megoldást.

mit eredményez a lézeres szájsebészet a fogászatbanSoft lézer terápia

A soft lézerek alapvető hatásai a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, a biostimuláció, a sebgyógyulási folyamatok gyorsítása.

Szájnyálkahártya betegségek közül a herpes, aphta, nem gyógyuló nyálkahártya fekélyek, krónikus gyulladásos jelenségek, nyálkahártya gyulladás (stomatitis), nagyon jól reagál a lézerkezelésre.

A lézerterápia csillapítja a fájdalmat, gyors hámosodást eredményez, a gyógyulási idő általában a felére csökken. Fontos, hogy a soft laser terápiát gondos klinikai vizsgálat, pontos diagnózis előzze meg, a legtöbb esetben a hagyományosan bevált gyógymódok kiegészítésére, de esetenként önállóan is alkalmazandó.

Szájsebészeti műtétek lézer alkalmazásával

melyek azok a gyakori szájsebészeti kezelések, amelyeket lézerrel el lehet végezni

Előnye a lézersugárnak, hogy a szájsebészeti műtétek közben vérzéscsillapító hatása van, valamint a műtét után kiváló sebgyógyulást biztosít, minimális a duzzanat és a fájdalom a szájsebészeti műtéti területen. A szájsebészeti műtétek utáni fájdalmat, gyulladást, duzzanatot csökkenti a lézeres kezelés.

Előny a betegek részére:

 • Majdnem vérzésmentes beavatkozás, kontrollált gyógyulási folyamat
 • A seb azonnal sterillé válik
 • Nincsenek varratok, nem keletkeznek hegek
 • A lézer felhasználása a fogászatban igen sokoldalú. A lézer a fogínysorvadás, gyökérkezelés, fogfehérítés, és az állkapocsízületi problémák kezelésénél is jó eredménnyel alkalmazható.

Hogy mindez miért érdekes a betegeknek?

Azért, mert a lézerrel nem csak az egyes kezelésekkel járó fájdalom, de a gyógyulási idő is minimalizálható.

miért kevesebb a vérzés a lézerfogászatbanÁllkapocsízületi problémák kezelése lézerrel

Nagyon sok páciens szenved állkapocsízületi fájdalomtól. Kezelhetjük lézerrel az állkapocsízület elváltozásait, mind akut, mind krónikus esetekben. A fogászati lézerekkel gyorsan enyhíthető az állkapcsot érintő fájdalom és gyulladás.

Az állkapocsízület rendellenességeit két csoportra oszthatjuk:

az állkapocsízület organikus betegségeire (fejlődési, növekedési rendellenességek, sérülések, daganatok, gyulladások), valamint az ízület funkcionális zavarára.

Organikus betegségek

Bár az állkapocsízület organikus rendellenességei jóval súlyosabbak, szerencsére ritkábban fordulnak elő. A veleszületett szabálytalanságokon kívül, sérülések következtében is kimozdulhat az ízület a normál pozíciójából (ficam), ilyenkor azonnali helyreállításra van szükség. Hosszabb idő elteltével már csak műtéti úton állítható vissza az eredeti pozíció. Ha törésről beszélünk, általában szükség van a terület rögzítésére is, míg reumás fájdalom esetén a legfontosabb kezelési terv a hiányzó fogak pótlása, a gyulladt fogak eltávolítása, egyszóval biztosítani kell a helyes rágást, különben csak súlyosbodik az elváltozás. A rossz helyzetben lévő bölcsességfog is okozhat hasonló tüneteket.

a fogakat tartó szövetek lézeres kezeléseFunkcionális zavar

Egyelőre még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki állkapocsízületi fájdalom olyan esetekben, ahol az organikus rendellenességek kizárhatóak, de nagyon sok ember érintett az állkapocsízületi betegségekben.

A tünetek amik összefügghetnek az állkapocsízület funkcionális problémáival

Alvászavarok

 • fogcsikorgatás
 • éber alvás
 • hosszú alvás után levertség, fáradtság
 • zsibbadó fogakkal való ébredés

Arc-asszimetria

 • az arc egyik oldalának rövidülése
 • szemek mérete között eltérés
 • orr vonalának elferdülése
 • szemöldökök szintjének eltolódása

Állkapocsízületi tünetek

 • Fájdalom bármelyik oldalon az alsó állkapocsízületben
 • Az alsó állkapocsízületek kattognak, vagy pattognak nyitás-zárás esetén
 • Az alsó állkapocs nyitáskor az egyik oldal felé tér ki és vagy korlátozott mértékben nyitható

Fül tünetek

 • Sistergő, zúgó vagy harsogó hangok a fülben (tinnitus)
 • Eldugult, viszkető fül
 • Fülfájdalom
 • Egyensúlyzavarok

Fogakon látható tünetek

 • repedések a fogzománcon
 • egyre rövidülő, kopott frontfogak
 • fognyaki, ék alakú kopások
 • fognyaki érzékenység

Fejfájás

 • Migrének
 • A fej elülső, hátulsó részén
 • Arcfájdalom
 • Arcüreg fájdalma

Nyaki tünetek

 • Nyaki fájdalom
 • Nyaki merevség
 • Nyak mozgatási nehézségek
 • vállfájdalom
 • A karok és a kézujjak bizsergő érzése vagy zsibbadása

A torok tünetei

 • Torokfájdalom
 • Féloldali nyelvfájdalom

Twiny PeaksDiagnózis felállítása állkapocsízületi problémák esetén

Egy egyszerű méréssel (Joint Vibration Analysis) meg tudjuk állapítani, hogy az állkapocsízület működése megfelelő-e. Mivel az adatok digitálisan rendelkezésre állnak, pontosan össze tudjuk hasonlítani évről évre (a szokásos fogászati kontrollok alkalmával), hogy romlik-e a páciens állapota.

Rendelőnkben többféle kezelési módszerrel várjuk a fenti problémáktól szenvedőket.

A tünetek legtöbbször csak egy oldalra korlátozódnak, s nőknél háromszor-négyszer gyakoribbak, mint férfiaknál. Jellemzően a 20-40 éves korosztály a legérintettebb.
Tovább erősítheti a kellemetlen tüneteket a fogcsikorgatás, a rosszul záródó alsó- és felső fogsor, a fogak erős összeszorítása is, ezért a betegség kezelésekor ajánlott a foghiányok megszüntetése illetve a lelki problémák tisztázása, kezelése is.

Lézer a fogágybetegségek gyógyításában

A nagy energiájú lézersugár eljuttatható a meglazult fogak mellett kialakult ínytasakok mélyére. A tasakokban a lézer a baktériumokat, szövettörmeléket eltávolítja, így a gyulladásos szövetek gyulladásmentessé válnak. A csontban bizonyíthatóan a csontfelépítés felé tolja el az egyensúlyt, lézerkezelés hatására több osteoblast (csont felépítő sejt) keletkezik, mint osteoclast (csontlebontó sejt).

Meglazult fogak kezelése lézerrel

Amennyiben a röntgenfelvétel alapján a fogakat még bizonyos mennyiségű egészséges csontszövet tartja, a lézerfény alkalmazása segíthet a meglazult fogak stabilitásának javításában, majd az állapot fenntartásában.

Lézeres terápia a fogínygyulladás, fogínysorvadás kezelésében

A fogínysorvadás kezelése során a lézerfény a gyulladásos szövetek és baktériumok eltávolítására képes, így gyulladáscsökkentő hatású. A lézerfény emellett biostimulatív hatású, aminek köszönhetően a csont lebontó és csont felépítő folyamatok pozitívan, az építő folyamatok felé dőlnek el. A lézer természetesen nem csodaszer, komoly csontpusztulás esetén a csontot nem építi vissza. Alkalmazásával azonban a finoman mozgatható fogak körül az íny ismét feszessé válhat, így egy stabil állapot érhető el. A fogászati lézerkezelések rendszeres alkalmazása és a folyamatos (negyed vagy fél évenkénti) professzionális szájtisztítás hozza meg a kívánt eredményt.

A lézeres fogíny kezelések soha nem az ínyterápia kezdő lépéséhez tartoznak. A lézer alkalmazása minden esetben a megfelelő professzionális szájtisztítás után történik. A fogak stabilitásának javításához először ultrahangos fogtisztítás, fogkőlevétel, parodontológiai kürettálás szükséges. A parodontális kórképek, mint az ínygyulladás, csontpusztulás, fogínysorvadás kezelésében, napjainkban szinte elengedhetetlen szerepe van a fogászati lézer használatának.

Fogínytasakok kezelése

A fog és az íny között bizonyos gyulladásos folyamatok eredményeként baktériummal teli tasakok alakulhatnak ki. Lézerrel ezek a baktériumok rendkívül nagy hatékonysággal távolíthatók el, ezzel gyorsítva a terület regenerálódását. Tasak kezelés esetén nem csak a baktériumokat pusztítja el a fog körüli tasakban, hanem a csont és ínygyulladást is csökkenti. A lézeres eljárás során foganként pár másodperces kezelés elegendő a nagyfokú baktériumszám csökkentés eléréséhez. Az eljárást 3 héten keresztül heti egy alkalommal végzi fogorvosunk. Az íny az esetek döntő többségében újra feszesen tapad a fognyakra, megszüntethetők a tasakok, a meglazult fogak rögzülésére van lehetőség.

gyökérkezelés lézer segítségévelLézer a gyökérkezelésben

A begyulladt fogbél miatt a fog gyakran érzékennyé válik, meleg, vagy hideg ingerre fájdalommal reagál. A beteg fog megtartásához a károsodott szövetet és a baktériumokat el kell távolítani a fog belsejéből. A lézersugár ekkor a legvékonyabb csatornákban is segíti a szükséges terápiát.

Előny a betegek részére:

 • A baktériumok elpusztítása a gyökércsatornában, csíramentesítés
 • Jelentősen lerövidült kezelési idő

Gyökérkezelés során a gyökércsatorna lézeres fertőtlenítése kiegészíti a hagyományos gyökérkezelést. A lézerfény nagy energiája képes elpusztítani a gyökércsatornában lévő baktériumokat, és hatékony a dentincsatornák fertőtlenítésében is. Mindez azt jelenti, hogy nagyobb biztonsággal távolíthatjuk el a baktériumokat a gyökércsatornából, mint ha a gyökércsatornát hagyományos kémiai fertőtlenítő szerekkel fertőtlenítjük.

A lézer alkalmazásával a gyökérkezelések sikerességi aránya növekszik, a gyökércsúcsi elváltozások, gyulladások, ciszták, granulómák kialakulási esélye csökken. A lézerfény emellett gyulladás és fájdalomcsökkentő hatású is.

A fogászati lézer a gyökérkezelés során olyan helyeket is képes elérni, amelyek a hagyományos fogorvosi eszközökkel elérhetetlenek maradnának. Gyökérkezelés közben a lézersugarat hosszú és nagyon vékony eszközzel a gyökércsatornába irányítjuk, ahol elpusztítja a baktériumokat és megszünteti a gyulladt gócokat.

Implantátumok behelyezésekor az implantátum körüli szövetek lézeres kezelése nagyobb esélyt biztosít az implantátum szövődmények nélküli befogadásához.

Fogszuvasodás diagnosztikája

A fogorvos alacsony intenzitású, soft lézereket használhat a fogszuvasodás korai felismerésére.

Fogtömés előtt, a fogtömés előkészítésében is hasznos lehet, hiszen a szuvas üregben élő baktériumokat szinte száz százalékosan elpusztítja, így az elkészült tömés jóval tartósabb lehet.

A fogtömés, és a fogfúrás után ugyancsak segít a lézeres kezelése a fognak, abban, hogy tünetmentes legyen a fogászati kezelés, ne alakuljon ki gyulladás a fogban.

Fogérzékenység kezelése

Lézerkezeléssel lezárhatóak a fogszövet dentinjében található dentincsatornák, amik a hideg- és meleg ingerekre jelentkező éles fájdalomért felelősek.

Afta, herpesz kezelése: az alacsony intenzitású lézerek nem csak fájdalomcsillapító hatással bírnak, de sokkal gyorsabb gyógyulást eredményeznek.

Lézer az elszíneződött fogak fehérítésében

A lézerfényt a gyökérkezelt, vagy elhalt, elszineződött fogak fehérítése során is alkalmazhatjuk. A fogfehérítő kezelés megkezdése előtt meg kell bizonyosodnunk a gyökértömés megfelelő minőségéről, szükség esetén új gyökértömést kell készítenie a fogorvosnak. A fogfehérítő pasztát a fogon belül és/vagy kívül helyezzük el, majd a fogfehérítő anyagot a lézerfény segítségével aktiváljuk. Lézeres fogfehérítő kezelést élő fogakon is alkalmazhatunk. A lézerkészülék alkalmazása képes a sejt folyamatokat stimulálni, így biostimulációs hatása van. A lézerterápiának fontos szerepe van a regenerációban is. A soft lézerkezelés objektíven is mérhető, klinikai hatásokat eredményez.

A XXI. században a saját fogak megtartásában, a szájsebészeti műtéteknél, az implantológiában, a fogászat szinte minden területén óriási jelentősége van.

A fogászati lézerrel történő kezelések során – a szem védelmének érdekében – a páciens és a fogorvos számára is kötelező a védőszemüveg használata.

Várjuk Önt fogászati magánrendelőnkben, a Fehérgyöngy Fogászaton! A mi fogászati rendelőnkben a fogászati kezeléseink hatására megváltozik a szája, megváltozik az élete. Célunk: a saját fog megtartása.