Gyermekfogászat

Az első fogorvosi vizsgálat gyermekkorban

Fogorvoshoz szoktatás gyermekkorban

A tejfogak, maradó fogak szuvasodása elkerülhető

A helyes fogápolás megtanítása a gyermekeknek

Lokális fluroid kezelés – hatékony védelem a fogszuvasodás ellen

Barázdazárás – a fogszuvasodás megelőzésére

Tejfogak tömése

Tejfogak gyökérkezelése

altatásos fogászati kezelések

Az első fogorvosi vizsgálat gyermekkorban

Az első fogorvosi vizsgálat ideje gyermekkorbanMikor menjünk el először fogorvoshoz a gyermekemmel?

A gyermekeknél talán még fontosabb feladat a fogorvostól való félelem megszüntetése, illetve annak megelőzése. Éppen ezért, még akkor kell elvinni a gyermeket fogorvoshoz, amikor még nincs szükség fogászati kezelésre. A cél az, hogy a kisgyermek számára természetes legyen a fogorvoshoz járás. A gyermekek kezeléséhez nagy türelem és tapasztalat kell, nekünk fogorvosoknak azt kell elérnünk, hogy ne érje semmilyen negatív élmény őket. Ehhez legelőször a lelküket kell megközelítenünk.

Nagyon fontos, hogy az első fogászati találkozás a fogorvossal örömteli, szorongásmentes legyen! Ehhez persze az is kell, hogy a fogorvos tudjon bánni a gyermekekkel. A tejfogak kibújása után évente kétszeri ellenőrzés ajánlatos.

Fogorvoshoz szoktatás gyermekkorban

Fogorvoshoz szoktatás
Ha a kisgyermek megszokja a fogorvost, akkor idősebb korában sem fog félni a fogászati kezelésektől. A mai felnőttek kb. 70%-a azért nem jár fogorvoshoz, mert fiatalkorában valamiféle fogászati trauma érte. Ezt traumát okozhatta a nem túlságosan megértő fogorvos, egy fájdalmas fogászati kezelés stb.

Nem csak a maradó fogakat, hanem a tejfogakat is védeni kell a szuvasodástól (lyuktól)! A tejfogak biztosítják ugyanis azt a helyet, ahova később bele nőnek a maradó fogak. Emellett a tejfogak szuvasodása fájdalmat okozhat a gyermekeknek.

A tejfogak, maradó fogak szuvasodása elkerülhető

A tejfogak, maradandó fogak szuvasodása elkerülhetőPrevenciós kezelésekkel már kisgyermekkorban megakadályozhatjuk a fogak szuvasodását! A fogszuvasodás megelőzésének legegyszerűbb módja -a helyes szájápolás és étrend mellett- a helyi fluorid kezelés és a barázdazárás. A fogak helyzeti rendellenességeit ugyancsak időben kezelni kell fogszabályozással! A kisgyermekek foga a cukros teák, gyümölcslevek, sőt még az éjszakai tejfogyasztás miatt is romlik. Sok szülő nem tudja, hogy mielőtt az első tejfogak kihullanak, kb. 6 éves korban a tejörlő fogak mögött kibújik a maradó nagyőrlő fog, éppen ezért a szülők ezeket a maradó fogakat, tejfogaknak hiszik.

A helyes fogápolás megtanítása a gyermekeknek

Már gyermekkorban meg kell tanítani azokat a szájápolási szokásokat, amelyek azután egész életünkben elkísérnek bennünket. Miután a kisgyermek, koránál fogva még nem tudja jól tisztítani a fogait, azt a szülőknek kell elvégezni helyette. A szájápolás fortélyait a szülőknek is tudnia kell, ahhoz hogy megtanítsák gyermeküknek. A szülőket is egy fogorvosnak kell megtanítania a helyes szájápolásra. A helyes technika használata hatalmas különbséget jelenthet a hatékonyságban.

Az egészséges száj eléréséhez már gyermekkorban elengedhetetlen a rendszeres és alapos tisztítás rutinná tétele.

Lokális fluroid kezelés – hatékony védelem a fogszuvasodás ellen

A fogszuvasodás megelőzhető, ha a fogakat-, helyileg fluoridot tartalmazó anyagokkal kezeljük. Miután a fluoridok elősegítik az ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba, a fluoridok bevitele erősíti a fogzománcot a fogszuvasodással szemben. Ennek köszönhetően ezzel az eljárással csökkenthetjük a fogszuvasodás kockázatát. Egyik módja, hogy a fluoridot közvetlenül a fogfelszínre juttatjuk, zselé formában. Növelhetjük a fluoridos kezelés hatékonyságát, ha az anyagot iontoforézissel juttatjuk a fogzománcba. Ez a kezelés teljesen fájdalommentes és gyors eljárás, intenzíven segíti a fluoridok beépülését. Emellett gátolja a baktériumok elszaporodását a fogfelszínen. A magas koncentrációjú fluoridot tartalmazó zselé csak a fogzománccal érintkezik, káros mellékhatása nincs. A kezelés évente kétszer ajánlott. Ennél a módszernél nem terheljük a gyermek szervezetét felesleges fluorral – szemben az otthoni ecseteléssel, ahol a gyermek általában szinte mindent lenyel.

Barázdazárás – a fogszuvasodás megelőzésére

Barázdazárás - a fogszuvasodás megelőzéséreA barázdazárás főleg gyermekkorban ajánlott a maradó fogak áttörése után, ugyanis a barázdazárás megvédi a maradó fogakat a fogszuvasodástól. A legsérülékenyebbek a kisgyermek 6-8 éves korában először előbújó maradó nagyőrlő fogai, ezért elsőként itt kell alkalmazni a barázdazárást. Ezen fogak csücsök- barázdarendszere nehezen tisztítható, még a felnőttek számára is. A barázdazárás során egy speciális fluorid tartalmú anyaggal töltjük fel a fogak barázdarendszerét. A barázdazáró anyag lezárja a barázdákat, így megakadályozza a fogszuvasodást. A kezelés teljesen fájdalommentes, egyszerű és gyors, nincs fogfúrás!!!!
A barázdazáró anyag pár éven belül kitöredezhet a fogból. A kitöredezett barázdazáró anyagot ki kell cserélni. A barázdazárás felnőtteknek is ajánlott eljárás, ha a páciens magas fogszuvasodás rizikójú csoportba tartozik, vagy ha fogszabályzó kezelés alatt áll.

Tejfogak tömése

Tejfogak töméseHa egy kisgyermeknél fogszuvasodás áll fenn, akkor mindenképpen el kell vinni fogorvoshoz! Ha időben nem kezeli a fogorvos, akkor egyre mélyebbre terjed a fogszuvasodás, és gyökérkezelésre, rosszabb esetben foghúzásra lesz szükség. A tejfogak szerkezete más, mint a maradó fogaké, emiatt a fogszuvasodás gyermekkorban sokkal gyorsabban terjed.

A tejfogak zománca jóval vékonyabb, mint a maradó fogaké, a fogbél, viszont arányait tekintve sokkal nagyobb kiterjedésű. Emiatt, gyermekeknél a fogszuvasodás folyamata a normálisnál gyorsabban terjed, és a kisebb fogszuvasodás is komoly következményekkel járhat.

A gyermekek fogaiba fluoridot tartalmazó végleges tömőanyagot helyezünk. Ezzel csökkenthetjük a tömés mellett képződő másodlagos fogszuvasodás esélyét.

Tejfogak gyökérkezelése

A maradó fogakhoz hasonlóan a tejfogakat is gyökérkezelhetjük. Ha a fogszuvasodás eléri a fogbelet, akkor gyökérkezelni kell. A tejfogak eltávolítása helyrehozhatatlan hiba! A gyakran indok nélkül, idő előtt eltávolított tejfogak hiánya a maradófog beilleszkedését gátolja, mert a maradófog helye beszűkül. A gyulladt tejfog gyökérkezelésekor fontos követelmény, hogy a kezelés fájdalommentes, a tömés pedig rövid idő alatt elkészíthető legyen.