Konzerváló fogászati kezelések

Esztétikus tömések – tökéletes esztétikai hatás

Fognyaki ézékenység kezelése

Saverózió

Betétek

Gyökérkezelés különleges módszerrel

Szájszárazság – fogínygyulladás, fogszuvasodás

Arcfájdalom, fejfájás – fogászati probléma?

Fogcsikorgatás, fogszorítás, alvászavarok, migrén

Esztétikus tömések – tökéletes esztétikai hatás

altatásos fogászati kezelések

A rosszul záró tömések és az ellátatlan szuvasodások miatt a fogak tönkremennek. Az esztétikai kezelés a fogászatban olyan anyagok alkalmazását jelenti, mely az eredeti fogak formájához, színéhez, állagához annyira hasonlít, hogy a fogakon a javítások szabad szemmel szinte láthatatlanok.

Az esztétikus fogászatban arra törekszünk, hogy a szájban ne legyenek fémek, minél jobban kiszoruljanak az amalgámtömések. A fogászati amalgám alapvetően higanyból, ezüstből, ónból és rézből áll. Egyéb fémek is belekerülhetnek adalékként, mint például a cink vagy a palládium.

Az amalgámtömések sötét színűek, ezért nem esztétikusak. Az amalgám csak bizonyos keverési arányoknál ad tartós, szilárd fogtömést. Amennyiben az asszisztens nem megfelelő módon készíti el az amalgámot, annak tulajdonságai nem kedvezőek.

Ugyancsak megoszlanak a vélemények az amalgámtömésekben lévő higany hatásáról. Véleményem szerint a napjainkban használatos anyagok és technikák teljes mértékben helyettesítik, sőt felülmúlják az esztétikai szempontok miatt egyértelműen elavult amalgámtömést.

A fogszínű fotopolimerizációs tömések kémiailag kötődnek a fog anyagához, aminek következtében hosszú élettartamúak. Mechanikai tulajdonságuk, kopásállóságuk megegyezik az amalgáméval.

Az esztétikus hatás fokozható rétegzési tömési technikával. Miután a fog is különböző színekből áll, a tökéletes esztétikai eredményt csak a különböző színű és transzparenciájú tömőanyaggal történő rétegzési technikával érhetjük el. Ezzel a módszerrel természetes effektusok hozhatók létre. A fog színű esztétikus tömésekkel, betétekkel tökéletesen helyreállítható a fogazat.

Saját eset

Fogak felépítése tömőanyagból

Ilyen volt

Fogak felépítése tömőanyagból

Ilyen lett

Fognyaki érzékenység kezelése

altatásos fogászati kezelések

Fognyaki érzékenység kezeléseFőként a helytelen fogmosási technikának köszönhetően-, de a tartósan fennálló ínygyulladás miatt is bekövetkezhet az íny lehúzódása a fogakról.

Az így szabaddá vált fogfelszín érzékennyé válik mind a hideg, mind az ozmotikus (pl. édesség) ingerekre. Ilyenkor érzékeny lehet a szájápolás, a fogkefe használata is.

Az elváltozás fúrás nélkül kezelhető, egy erre a célra kifejlesztett speciális lakk segítségével. A kezelés hatására megszűnik a fogak érzékenysége. A helyi fluorid kezelés nem csak a fognyaki érzékenységet szünteti meg, de megelőzi a fogszuvasodás kialakulását is.

Saverózió

Saverózió

A saverózió kialakulása leggyakrabban a magas savtartalmú ételek és italok (gyümölcsök, néhány gyümölcslé és szénsavas üdítőital, bor) fogyasztásának közvetlen következménye. A savakkal való érintkezés után a fogzománc felszíne felpuhul, aminek következtében dörzsölésre, mint pl. a mindennapi fogmosás, könnyen sérülhet.

Mit tehet Ön a saverózió megelőzése érdekében?

Bár a savas ételek veszélyeztetik fogaink épségét, az ilyen típusú táplálékok elfogyasztása után nem szabad azonnal a fogkeféhez nyúlnunk, hiszen az étkezés során erőteljesen savas hatásnak kitett zománcot károsíthatja a további dörzsölés. Érdemes tehát csupán fél-egy órával étkezés után nekifogni a tisztításnak.

Kerüljük az étkezések közötti nassolást!

A lassanként bevitt cukor sokkal jobban károsítja a fogakat, mintha ugyanazt a mennyiséget egyszerre, egy főétkezés alkalmával fogyasztanánk el.

Az édes italokkal (pl. kávé, üdítő, tea) is hasonló a helyzet: lassú kortyolgatás esetén fogaink hosszabb időn keresztül érintkeznek a savakkal, így a fogszuvasodás veszélye is fokozottabb.

Lehetőleg fogyasszunk szűrt- vagy ásványvizet, illetve ízesítetlen zöld teát. Ez utóbbi a vizsgálatok tanúsága szerint a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását is gátolja!

Ha tehetjük, minden étkezés után, de naponta legalább kétszer (reggel és este) mossunk fogat és használjunk fogselymet és szájzuhanyt! Esténként semmi esetre se hagyjuk ki, ugyanis alvás közben a nyáltermelődés lelassul vagy leáll, így nem érvényesülhet annak tisztító hatása.

Néhány fogkrém – köztük számos világmárka – triklozánt tartalmaz! Ez a szintetikus alapú tartósítószer erős baktérium- és gombaölő hatású. Allergiát okozhat, valamint lenyelés esetén károsíthatja, elpusztíthatja az emésztéshez nélkülözhetetlen baktériumokat.

Kérjen tanácsot fogorvosától, aki számtalan praktikus információval tud Önnek segíteni.

Betétek

Betétek

A fogak korrekt helyreállítását nem minden esetben tudjuk töméssel megoldani, ilyenkor a fogtechnikus által elkészített betétet alkalmazzuk.

Mikor készítünk betétet?

Bizonyos esetekben a fogak szomszédos érintkezését töméssel nem tudjuk megfelelően biztosítani. A nem megfelelő érintkezés miatt az étel beszorul, s ennek következtében a fogakat tartó szövetek károsodnak, a fogak fokozottabb mértékben szuvasodnak.

Nagy üregek ellátásakor ugyancsak optimálisabb megoldás a betét készítése tömés helyett. Ezekben az esetekben a foganyag megtartása szempontjából, a páciens számára a betét készítése jelenti a legkedvezőbb megoldást.

Milyen anyagból készíthetünk betétet?

A betét többféle anyagból (arany, porcelán, műanyag, üvegszállal megerősített műanyag) készülhet. Az anyag kiválasztását számos szempont befolyásolja. Ezek között – az esztétikai szempontok mellett -, pl.: a fémek között kialakuló galván hatás, illetve anyagi megfontolások is szerepet játszhatnak.

Gyökérkezelés különleges módszerrel – a lézer baktériumokat elpusztító szerepe a gyökérkezelésben

altatásos fogászati kezelések

Minden rossz élménnyel és híreszteléssel ellentétben a gyökérkezelés a fogak megtartását szolgáló, fájdalommentesen elvégezhető fogászati eljárás. Az is bizonyított, hogy a sikeresen gyökérkezelt fogak semmivel sem rosszabb értékűek, mint egy nem gyökérkezelt fog. A gyökérkezelt fogakra betét vagy korona is készülhet, de sok esetben a fogorvos, fogászati tömőanyaggal is fel tudja építeni a gyökérkezelt fogat. Egy gyulladásban lévő fogat, igaz a hagyományos eljárásokkal nehezebb elérzésteleníteni, de léteznek olyan korszerű fogászati érzéstelenítési módszerek, amelyekkel fogorvosunk bármely fogat érzéketlenné tud tenni a fogászati kezelés során. Nálunk, a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben, a páciens semmit sem érez a gyökérkezelés közben!

Fájdalommentes gyökérkezelés

Fogászati rendelőnk alapelve, hogy betegeinknek semmilyen fogászati kezelés során sem szabad fájdalmat érezniük, és ezt technikai felkészültségünk messzemenően biztosítja. A fájdalommentességet különböző módszerekkel biztosítjuk. A gyökérkezelés történhet fogászati helyi érzéstelenítésben, és eközben Ön az injekció beadásából semmit sem érez.

Kérheti a gyökérkezelést altatásban is. Az altatásos fogászati kezelés közben Ön nem csak nem érez semmit, de nem is tud semmiről. Fogorvosunk a gyökérkezeléssel a saját fogat tartja meg, így elkerülhetővé válik a fog eltávolítása, majd a foghiány pótlása. Véleményünk szerint a saját fognál még nem talált ki jobbat senki. Ezért mentjük meg a saját fogát a gyökérkezeléssel.

Sok esetben már más fogorvos által gyökérkezelt fogat kell megfehérítenünk rendelőnkben. Ilyenkor fogfehérítéssel kifehérítjük az elszíneződött fogat. Fotóalbumunkban erre számos látványos fogászati példát talál. Ha fogorvosunk gyökérkezeli nálunk a fogát, akkor nem fog elszíneződni a gyökérkezelt fog. A gyökérkezelt fog elszíneződésében, a legtöbb esetben szakmai hibák játszanak szerepet.

Miben más a gyökérkezelés, a gyökértömés a mi fogászati rendelőnkben?

Hozzánk nem kell többször jönnie, ha gyökérkezelésre kerül a sor! Sok beteg panaszkodik, hogy más fogászati rendelőben heteken, hónapokon keresztül kellett visszamenni gyökérkezelésre a fogorvoshoz. Nálunk a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben egy vagy maximum két alkalommal gyökérkezeljük a fogakat. A gyökérkezelés nálunk fájdalommentes, nem kell szenvednie, miközben fogorvosunk gyökérkezeli a fogát! Az általunk végzett gyökérkezelési módszer előnye, hogy egy fogászati gépi tágító rendszer segítségével bármely fog – nagyőrlő fogaké is – gyökérkezelése, gyökértömése sikeresen kivitelezhető.

A gyökérkezelés során a gépi gyökércsatorna tágító rendszerrel eltávolítja fogorvosunk a gyökércsatornában lévő baktériumokat, és előkészíti a gyökércsatornát a gyökértöméshez.

Fogászati rendelőnkben lézerterápia alkalmazásával javítjuk a gyökérkezelés minőségét!

A fogfehérítés kivitelezésekor az egyik lehetséges módszer a lézeres fogfehérítés. Azonban lézerkezeléssel nem csak a fogakat tudjuk fehéríteni, de a gyökérkezelés sikerességét is növelni tudjuk. A gyökércsatornában lévő baktériumokat nem csak a gépi tágító rendszerünkkel, de lézerterápia alkalmazásával távolítjuk el. A gyökércsatornába juttatott lézerfény segítségével, a gyökércsatornában lévő baktériumokat pusztítjuk el, ennek köszönhetően sterillé tesszük a gyökércsatornát a gyökérkezelés során. A fogban, a gyökércsatornában található baktériumok megsemmisítése, gyökérkezelésünk sikerességét biztosítja.

A gyökércsatorna megtömésére egy új korszerű technikát alkalmazunk, amelynek eredményeként a gyökércsatornát a gyökértömő anyaggal optimális módon tudjuk kitölteni.

A jó gyökértömés sikeres elkészítésének elengedhetetlen feltétele a gyökércsatornahossz pontos meghatározása. Ha a gyökércsatorna hosszt a fogorvos nem megfelelően méri be, akkor a gyökérkezelés során baktériumokat juttathat a fogorvos a gyökércsúcson túl, vagy nem távolítja el megfelelően a gyökércsatornából a baktériumokat. A gyökércsatorna hosszát -a pontatlan röntgen módszer helyett-, egy erre a célra kifejlesztett fogászati eszköz segítségével fogorvosunk pontosan meg tudja mérni.

Fogászati rendelőnkben több ilyen gyökércsatorna bemérő eszköz használatával biztosítjuk, hogy az Ön gyökértömése olyan legyen, amivel megőrizzük Önnek a gyökérkezelt fogat. Ezek a fogászati gyökércsatorna bemérők a gyökérkezeléseknél a gyökércsatorna pontos hosszának meghatározására szolgálnak, és a röntgenfelvételnél sokkal pontosabb eredményt adnak.

Kismama fogászat – kismamák fogának a gyökérkezelése

A gyökérkezelés közben alkalmazott fogászati bemérő eszközöknél nincs sugárterhelés, ezért kismamáknál, állapotosoknál is kivitelezhető a gyökérkezelés, röntgenfelvétel készítése nélkül. A gyökércsatorna bemérő eszközök segítségével, elkerülheti fogorvosunk a röntgenfelvételek készítését, és így a kismamák fogait is korrektül tudjuk gyökérkezelni. Ezeket a fogászati eszközöket rutinszerűen alkalmazzuk pácienseinknél, kismamáknál is a mindennapi fogászati kezeléseknél.

Mikroszkópos szemüveg, loupe használata a gyökérkezelés során

Az Ön legmagasabb fokú ellátása és biztonsága érdekében fogorvosunk a gyökérkezelés során olyan nagyító eszközt (loupe, mikroszkópos szemüveg) használ, amivel az egyébként nehezen látható anatómiai képleteket nagy nagyításban látja. E fogászati eszköz segítségével fogorvosunk korrektül, precízen tudja kivitelezni a gyökérkezelést, a gyökértömést, növelve ezzel a gyökérkezelés sikerességét.

Orálkamera (szájkamera) használata a gyökérkezelésben

A fogászati orálkamera (szájkamera) egy olyan fogászati berendezés, amelynek segítségével fogorvosunk monitoron megjeleníti az Ön szájüregi képleteit: a fogakat, a nyálkahártyát, az esetleges szájon belüli elváltozásokat – nagy méretben. Ez segítséget nyújt a pácienseknek abban, hogy felmérjék és lássák saját fogaik, fogínyük állapotát. Az orálkamera remek fogászati eszköz a fogorvos kezében, hogy felvilágosítsa a pácienst szájának, fogainak az állapotáról.

Szájszárazság – fogínygyulladás, fogszuvasodás

A szájszárazság, vagy más néven Xerostomia a felnőtt lakosság egyre nagyobb hányadát érintő betegség. A szájszárazság okozhat fogínygyulladást, vérző fogínyt, rossz leheletet, szájnyálkahártya irritációt, fokozott fogszuvasodást, vagy nyelési problémát. A nyál antibakteriális védő hatása nélkül nagyon rövid idő alatt elveszítheti a szájszárazságban szenvedő beteg a fogait.

Mi okozhatja a szájszárazságot?

A szájszárazság kialakulhat különböző betegségek, illetve kezelések melléktüneteként is, mint például magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió, asztma, sugár- és kemoterápia esetén. A forgalomban lévő gyógyszerek közül több, mint 400 gyógyszer csökkenti a nyáltermelést, szájszárazságot okozva ezzel.

A szájszárazság kezelése

Fontos tudni, hogy a szájszárazság nem önálló betegség, hanem egy következmény, éppen ezért a tünetek kiváltó okát kell kezelni. Emellett, hogy a szájszárazság tünetei enyhüljenek, és a fogak is védelemben részesüljenek, különböző gyógyhatású készítmények, mint például a Biotene szájszárazság elleni termék használata ajánlott.

Arcfájdalom, fejfájás – fogászati probléma?

Ha a fej tájékán lévő lágy- és keményszövetek harmonikus kapcsolata megbomlik, akkor az itt lévő izomzat merevvé, fájdalmassá, a fogak pedig érzékennyé válnak, az állkapocsízületek kattogni kezdenek. Fájdalom keletkezhet az állkapocsízületekben is a száj nyitásakor, csukásakor. Ugyancsak gyakori tünet még a fejfájás és a tarkófájdalom is. Azok a megbetegedések, amelyek az említett tünetekkel járnak együtt a craniomandibularis-diszfunkciós kórképek csoportjába sorolhatók.

A korrekt diagnózis felállításához tisztázni kell a panaszok eredetét. A fájdalmat kiválthatja a fogazatban és/vagy a fogakat tartó szövetekben előforduló kóros folyamat, de pszichoszomatikus betegség is állhat a háttérben. Miután a lelki történések a testre is kihatnak, a testen keresztül kifejezésre jutnak, valamint a testi történéseket lelkileg is megéljük, lelki és testi kölcsönhatások minden embernél léteznek.

Fogcsikorgatás, fogszorítás, alvászavarok, migrén

HarapásemelőSokan vannak, akik éjszaka, alvás közben csikorgatják a fogaikat. Ennek szaknyelven bruxizmus a neve. A fogcsikorgatónak számos problémája ered a fogcsikorgatásból, miközben előfordulhat, hogy éveken át nem is tud róla, hogy rendszeresen csikorgatja a fogait éjszakánként. Ilyen probléma lehet például az, hogy megkopik a fogzománc, fogérzékenység alakul ki, izomfájdalom jelentkezik, amely a megterhelésből fakad, és mindez kiválthat migrénes fejfájást, nyak- és hát fájdalmakat, állkapocs fájdalmat, kattogó állkapocs izületet.

Ha a fogsorok nem megfelelően érintkeznek, akkor ilyen pozíció valójában nincs, így a “keresgélés” lényegében fogcsikorgatást eredményez. A fogak összeszorítása és csikorgatása mindenkivel előfordulhat élete során.

Kórossá akkor válik, ha ez a szájmozgás olyan szorító erővel párosul, hogy az a fogak károsodásához, egyéb izomfájdalmakhoz, illetve alvászavarokhoz vezet.

A tünetek mérsékelhetőek egy harapásemelő sín készítésével, melyet a fogorvos által vett lenyomat alapján készít el a fogtechnikus.Keresse fel a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőt, mi mindenre figyelünk.
Időpontkérés: +36-20-243-4175

Visszalépés a főoldalra