Konzerváló fogászati kezelések

Esztétikus kerámia fogtömések – tökéletes esztétikai hatás a fogtömés után

Fognyaki érzékenység kezelése fogfúrás nélkül

Saverózió a fogászatban

Betét, inlay

Gyökérkezelés különleges módszerrel

Szájszárazság – fogínygyulladás, fogszuvasodás

Arcfájdalom, fejfájás – fogászati probléma?

Fogcsikorgatás, fogszorítás, alvászavarok, migrén

Esztétikus kerámia fogtömések – tökéletes esztétikai hatás a fogtömés után

altatásos fogászati kezelések

A rosszul záró fogtömések és a fogszuvasodás miatt a fogak tönkremennek. Sok esetben a páciens ezt nem is érzékeli, mert csak később okoz fájdalmat. Az esztétikai fogászati kezelés, a fogászatban olyan anyagok alkalmazását jelenti, mely az eredeti fogak formájához, színéhez annyira hasonlít, hogy a fogakon a fogtömések szabad szemmel szinte láthatatlanok.

Az esztétikai fogászatban arra törekszünk, hogy a szájban ne legyenek fémek, így minél jobban kiszorulnak pl. az amalgámtömések. A fogászati amalgám alapvetően higanyból, ezüstből, ónból és rézből áll.

Az amalgámtömések sötét színűek, ezért nem esztétikusak.

Ugyancsak megoszlanak a vélemények az amalgámtömésekben lévő higany hatásáról. Véleményem szerint a napjainkban használatos esztétikus tömőanyagok és technikák teljes mértékben felülmúlják az esztétikai szempontok miatt egyértelműen elavult amalgámtömést.

A fogszínű, fotopolimerizációs tömések kémiailag kötődnek a fog anyagához, aminek következtében rendkívül hosszú élettartamúak. Mechanikai tulajdonságuk, kopásállóságuk megegyezik az amalgáméval, de emellett szépek.

Egy fogtömés esztétikus hatása fokozható rétegzési tömési technikával. Miután a fog is különböző színekből áll, a tökéletes esztétikai eredményt csak a különböző színű és transzparenciájú tömőanyaggal történő rétegzési technikával érhetjük el. Ezzel a módszerrel természetes effektusok hozhatók létre. A fog színű esztétikus tömésekkel, betétekkel tökéletesen helyreállítható a fogazat.

Saját eset

Fogak felépítése tömőanyagból

Ilyen volt

Fogak felépítése tömőanyagból

Ilyen lett

Fognyaki érzékenység kezelése fogfúrás nélkül

altatásos fogászati kezelések

Fognyaki érzékenység kezeléseA helytelen fogmosási technikának köszönhetően-, de a tartósan fennálló ínygyulladás miatt is bekövetkezhet az íny lehúzódása a fogakról, a fognyakakról.

Az így szabaddá vált fogfelszín érzékennyé válik mind a hideg-meleg, mind az ozmotikus (pl. édes, savanyú) ingerekre. Ilyenkor fájdalmas lehet a szájápolás és a fogkefe használata is.

A fogérzékenység fogfúrás nélkül kezelhető, egy erre a célra kifejlesztett speciális lakk segítségével. A kezelés hatására megszűnik a fogak érzékenysége. A helyi fluorid kezelés nem csak a fognyaki érzékenységet szünteti meg, de megelőzi a fogszuvasodás kialakulását is.

Saverózió a fogászatban

Saverózió

A saverózió kialakulása leggyakrabban a magas savtartalmú ételek és italok (gyümölcsök, gyümölcslé és szénsavas üdítőital, borok) fogyasztása miatt jön létre. A savakkal való érintkezés után a fogzománc felszíne felpuhul, aminek következtében dörzsölésre, mint pl. a mindennapi fogmosás, könnyen sérülhet.

Mit tehet Ön a saverózió megelőzése érdekében?

A savas ételek veszélyeztetik fogaink épségét. Emiatt, az ilyen típusú táplálékok, italok elfogyasztása után nem szabad azonnal a fogainkat megmosni, hiszen az étkezés során erőteljesen savas hatásnak kitett zománcot károsíthatja a további dörzsölés. Érdemes tehát csupán fél-egy órával  az étkezés után megmosni a fogainkat!

A lassanként, több alkalommal bevitt cukor sokkal jobban károsítja a fogakat, mintha ugyanazt a mennyiséget egyszerre, egy főétkezés alkalmával fogyasztanánk el.

Az édes italokkal (pl. kávé, üdítő, tea) is hasonló a helyzet: lassú kortyolgatás esetén fogaink hosszabb időn keresztül érintkeznek a savakkal, így a fogszuvasodás veszélye is fokozottabb.

Lehetőleg fogyasszunk ásványvizet, illetve ízesítetlen zöld teát. Ez utóbbi a vizsgálatok tanúsága szerint a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását is gátolja!

Ha tehetjük, minden étkezés után, de naponta legalább kétszer (reggel és este) mossunk fogat és használjunk fogselymet és szájzuhanyt!

Néhány fogkrém – köztük számos világmárka – triklozánt tartalmaz! Ez a szintetikus alapú tartósítószer erős baktérium- és gombaölő hatású, de allergiát okozhat, valamint lenyelés esetén károsíthatja, elpusztíthatja az emésztéshez nélkülözhetetlen baktériumokat.

Betét, inlay

Betétek

Nagy mértékű fogszuvasodás esetén a fogak korrekt helyreállítását nem minden esetben tudjuk fogtöméssel megoldani, ilyenkor a fogtechnikus által elkészített betéteket alkalmazzuk.

Mikor készítünk betétet egy fogba?

Bizonyos esetekben a fogak szomszédos érintkezését fogtöméssel nem tudjuk megfelelően biztosítani. A nem megfelelő  szoros érintkezés miatt az étel beszorul, s ennek következtében a fogakat tartó szövetek károsodnak. Emiatt a fogak jobban szuvasodnak.

Nagy fogszuvasodás ellátásakor ugyancsak a legoptimálisabb megoldás a betét készítése, a fogtömés helyett. Ezekben az esetekben a foganyag megtartása szempontjából, a páciens számára a betét készítése jelenti a legkedvezőbb megoldást.

Milyen anyagból készíthetjük a betétet?

A betét többféle anyagból (arany, porcelán, kompozít, üvegszállal megerősített koompozít) készülhet. A betét anyagának a kiválasztását számos szempont befolyásolja. Az esztétikai szempontok mellett -, pl.: a fémek között kialakuló galván hatás, illetve anyagi megfontolások is szerepet játszhatnak.

Gyökérkezelés különleges módszerrel – a lézer baktériumokat elpusztító szerepe a gyökérkezelésben

altatásos fogászati kezelések

Minden rossz élménnyel és híreszteléssel ellentétben a gyökérkezelés a fogak megtartását szolgáló, fájdalommentesen elvégezhető fogászati eljárás. Az is bizonyított, hogy a sikeresen gyökérkezelt fogak semmivel sem rosszabb értékűek, mint egy nem gyökérkezelt fog. A gyökérkezelt fogakra betét vagy korona is készülhet, de sok esetben a fogorvos, fogászati tömőanyaggal is fel tudja építeni a gyökérkezelt fogat. Egy gyulladásban lévő fogat, igaz a hagyományos eljárásokkal nehezebb elérzésteleníteni, de léteznek olyan korszerű fogászati érzéstelenítési módszerek, amelyekkel fogorvosunk bármely fogat érzéketlenné tud tenni a fogászati kezelés során. Nálunk, a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben, a páciens semmit sem érez a gyökérkezelés közben!

Fájdalommentes gyökérkezelés

Fogászati rendelőnk alapelve, hogy betegeinknek semmilyen fogászati kezelés során sem szabad fájdalmat érezniük, és ezt technikai felkészültségünk messzemenően biztosítja. A fájdalommentességet különböző módszerekkel biztosítjuk. A gyökérkezelés történhet fogászati helyi érzéstelenítésben, és eközben Ön az injekció beadásából semmit sem érez.

Kérheti a gyökérkezelést altatásban is. Az altatásos fogászati kezelés közben Ön nem csak nem érez semmit, de nem is tud semmiről. Fogorvosunk a gyökérkezeléssel a saját fogat tartja meg, így elkerülhetővé válik a fog eltávolítása, majd a foghiány pótlása. Véleményünk szerint a saját fognál még nem talált ki jobbat senki. Ezért mentjük meg a saját fogát a gyökérkezeléssel.

Sok esetben már más fogorvos által gyökérkezelt fogat kell megfehérítenünk rendelőnkben. Ilyenkor fogfehérítéssel kifehérítjük az elszíneződött fogat. Fotóalbumunkban erre számos látványos fogászati példát talál. Ha fogorvosunk gyökérkezeli nálunk a fogát, akkor nem fog elszíneződni a gyökérkezelt fog. A gyökérkezelt fog elszíneződésében, a legtöbb esetben szakmai hibák játszanak szerepet.

Miben más a gyökérkezelés, a gyökértömés a mi fogászati rendelőnkben?

Hozzánk nem kell többször jönnie, ha gyökérkezelésre kerül a sor! Sok beteg panaszkodik, hogy más fogászati rendelőben heteken, hónapokon keresztül kellett visszamenni gyökérkezelésre a fogorvoshoz. Nálunk a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben egy vagy maximum két alkalommal gyökérkezeljük a fogakat. A gyökérkezelés nálunk fájdalommentes, nem kell szenvednie, miközben fogorvosunk gyökérkezeli a fogát! Az általunk végzett gyökérkezelési módszer előnye, hogy egy fogászati gépi tágító rendszer segítségével bármely fog – nagyőrlő fogaké is – gyökérkezelése, gyökértömése sikeresen kivitelezhető.

A gyökérkezelés során a gépi gyökércsatorna tágító rendszerrel eltávolítja fogorvosunk a gyökércsatornában lévő baktériumokat, és előkészíti a gyökércsatornát a gyökértöméshez.

Fogászati rendelőnkben lézerterápia alkalmazásával javítjuk a gyökérkezelés minőségét!

A fogfehérítés kivitelezésekor az egyik lehetséges módszer a lézeres fogfehérítés. Azonban lézerkezeléssel nem csak a fogakat tudjuk fehéríteni, de a gyökérkezelés sikerességét is növelni tudjuk. A gyökércsatornában lévő baktériumokat nem csak a gépi tágító rendszerünkkel, de lézerterápia alkalmazásával távolítjuk el. A gyökércsatornába juttatott lézerfény segítségével, a gyökércsatornában lévő baktériumokat pusztítjuk el, ennek köszönhetően sterillé tesszük a gyökércsatornát a gyökérkezelés során. A fogban, a gyökércsatornában található baktériumok megsemmisítése, gyökérkezelésünk sikerességét biztosítja.

A gyökércsatorna megtömésére egy új korszerű technikát alkalmazunk, amelynek eredményeként a gyökércsatornát a gyökértömő anyaggal optimális módon tudjuk kitölteni.

A jó gyökértömés sikeres elkészítésének elengedhetetlen feltétele a gyökércsatornahossz pontos meghatározása. Ha a gyökércsatorna hosszt a fogorvos nem megfelelően méri be, akkor a gyökérkezelés során baktériumokat juttathat a fogorvos a gyökércsúcson túl, vagy nem távolítja el megfelelően a gyökércsatornából a baktériumokat. A gyökércsatorna hosszát -a pontatlan röntgen módszer helyett-, egy erre a célra kifejlesztett fogászati eszköz segítségével fogorvosunk pontosan meg tudja mérni.

Fogászati rendelőnkben több ilyen gyökércsatorna bemérő eszköz használatával biztosítjuk, hogy az Ön gyökértömése olyan legyen, amivel megőrizzük Önnek a gyökérkezelt fogat. Ezek a fogászati gyökércsatorna bemérők a gyökérkezeléseknél a gyökércsatorna pontos hosszának meghatározására szolgálnak, és a röntgenfelvételnél sokkal pontosabb eredményt adnak.

Kismama fogászat – kismamák fogának a gyökérkezelése

A gyökérkezelés közben alkalmazott fogászati bemérő eszközöknél nincs sugárterhelés, ezért kismamáknál, állapotosoknál is kivitelezhető a gyökérkezelés, röntgenfelvétel készítése nélkül. A gyökércsatorna bemérő eszközök segítségével, elkerülheti fogorvosunk a röntgenfelvételek készítését, és így a kismamák fogait is korrektül tudjuk gyökérkezelni. Ezeket a fogászati eszközöket rutinszerűen alkalmazzuk pácienseinknél, kismamáknál is a mindennapi fogászati kezeléseknél.

Mikroszkópos szemüveg, loupe használata a gyökérkezelés során

Az Ön legmagasabb fokú ellátása és biztonsága érdekében fogorvosunk a gyökérkezelés során olyan nagyító eszközt (loupe, mikroszkópos szemüveg) használ, amivel az egyébként nehezen látható anatómiai képleteket nagy nagyításban látja. E fogászati eszköz segítségével fogorvosunk korrektül, precízen tudja kivitelezni a gyökérkezelést, a gyökértömést, növelve ezzel a gyökérkezelés sikerességét.

Orálkamera (szájkamera) használata a gyökérkezelésben

A fogászati orálkamera (szájkamera) egy olyan fogászati berendezés, amelynek segítségével fogorvosunk monitoron megjeleníti az Ön szájüregi képleteit: a fogakat, a nyálkahártyát, az esetleges szájon belüli elváltozásokat – nagy méretben. Ez segítséget nyújt a pácienseknek abban, hogy felmérjék és lássák saját fogaik, fogínyük állapotát. Az orálkamera remek fogászati eszköz a fogorvos kezében, hogy felvilágosítsa a pácienst szájának, fogainak az állapotáról.

Szájszárazság, amely fogínygyulladást, fogszuvasodást okoz

A szájszárazság, vagy más néven Xerostomia a felnőtt lakosság nagy hányadát érintőszáj betegség. A szájszárazság okozhat fogínygyulladást, vérző fogínyt, rossz leheletet, szájnyálkahártya irritációt, fogszuvasodást, vagy akár nyelési problémát. A nyál antibakteriális védő hatása nélkül nagyon rövid idő alatt elveszítheti a szájszárazságban szenvedő beteg a fogait.

Mi okozhatja a szájszárazságot?

A szájszárazság különböző betegségek, illetve kezelések melléktüneteként alakulhat ki, mint például magas vérnyomás, cukorbetegség, depresszió, asztma, sugár- és kemoterápia esetén. A forgalomban lévő gyógyszerek közül több, mint 400 gyógyszer csökkenti a nyáltermelést, és emiatt szájszárazságot okoz.

A szájszárazság kezelése

Fontos tudni, hogy a szájszárazság mindig másodlagos betegség, egy következmény, éppen ezért a tünetek kiváltó okát kell kezelni. Emellett, hogy a szájszárazság tünetei enyhüljenek, és a fogak is védelemben részesüljenek, különböző gyógyhatású készítmények, mint például a Biotene szájszárazság elleni termék használata ajánlott.

Arcfájdalom, fejfájás – fogászati probléma?

Ha a fej tájékán lévő lágy- és keményszövetek harmonikus kapcsolata felbomlik, akkor az itt lévő izmok merevvé, fájdalmassá, a fogak pedig érzékennyé válhatnak. Az állkapocsízületek kattogni kezdenek. Fájdalom keletkezhet az állkapocsízületekben a száj nyitásakor és csukásakor. Ugyancsak gyakori tünet lehet még a fejfájás és a tarkófájdalom is. Azok a megbetegedések, amelyek az említett tünetekkel együtt járnak, a craniomandibularis-diszfunkciós kórképek csoportjába sorolhatók.

A diagnózis felállításához tisztázni kell a panaszok eredetét. A fájdalmat kiválthatja a fogazatban és/vagy a fogakat tartó szövetekben előforduló kóros folyamat, de pszichoszomatikus betegség is állhat a háttérben. Miután a lelki történések a testre is kihatnak, a testen keresztül kifejezésre jutnak.

Fogcsikorgatás, fogszorítás, alvászavarok, migrén

HarapásemelőNagyon sok ember alvás közben csikorgatja a fogait. Ezt bruxizmusnak hívjuk. A fogcsikorgatónak számos problémája eredhet a fogcsikorgatásból, miközben lehet, hogy éveken át nem is tud róla, hogy csikorgatja a fogait éjszakánként. Ilyen probléma lehet az, hogy elkopik a fogzománc, fogérzékenység alakul ki, és izomfájdalom jelentkezik. Mindez kiválthat migrénes fejfájást, nyak- és hát fájdalmakat, állkapocs fájdalmat, kattogó állkapocs ízületet.

Ha a fogsorok nem megfelelően érintkeznek, akkor a fogsorok érintkezése fogcsikorgatást eredményez. A fogak összeszorítása és csikorgatása mindenkinél előfordulhat élete során.

Kórossá akkor válik, ha ez a szájmozgás olyan szorító erővel párosul, hogy az a fogak károsodásához, egyéb izomfájdalmakhoz, illetve alvászavarokhoz vezet.

A tünetek mérsékelhetőek egy harapásemelő sín készítésével, melyet a fogorvos által vett lenyomat alapján készít el a fogtechnikus.Keresse fel a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőt, mi mindenre figyelünk.
Időpontkérés: +36-20-243-4175

Visszalépés a főoldalra