Fogpótlás

altatásos fogászati kezelések

Fogpótlás csiszolás nélkül

Foghiányok pótlása – Korszerű, allergiamentes anyagokkal!

A fogak előkészítése a fogpótlás viselésére

Porcelánhéj (héjkerámia)

Fogpótlás csiszolással – Rögzített (fix) fogpótlás

Korona a fogászatban

Híd a fogászatban

Gyökércsapos fogművek

Fogbeültetés – Fogászati implantátum

Kivehető fogpótlások – Teljes foghiány gyógyítása

Mozgó fogak sínezése

Régi pótlások (koronák, hidak) cseréje

Fémallergia a fogászatban

Fogpótlás csiszolás nélkül

Fogpótlás betétekkel (inlay-kel)

Fogpótlás csiszolás nélkülSokan nem tudják, hogy a hiányzó fogat úgy is pótolhatjuk, hogy a hiány melletti lévő fogakat nem csiszoljuk le. Ilyenkor a foghiányt határoló szomszédos fogakba egy-egy speciális üreget alakítunk ki, mely üregekben, a fogtechnikusunk által elkészített betétek rögzítik a pótfogat, a hiányzó fogat.

A módszer nagy előnye, hogy nem kell a foghiányt határoló ép fogakat lecsiszolni! Ennél az eljárásnál csak nagyon kevés foganyagot kell eltávolítani a hiányt határoló fogakból. A két üregbe egy speciális ragasztó segítségével kerül beragasztásra a végleges híd, mely egyrészt pótolja a hiányzó fogat, másrészt az inlay esztétikusan kitölti a fogakban kialakított üregeket is. Az inlay-kel rögzített híd fém nélkül készített változata a legigényesebb esztétikai megoldást nyújtja.

Fogpótlás rögzítő szalaggalFogpótlás rögzítő szalaggal

A korszerű anyagoknak és technikáknak köszönhetően létezik egy olyan eljárás is, amely során egy nagyon erős szalag segítségével tudjuk rögzíteni a hiányt határoló fogakba a hiányt pótló műfogat. Ebben az esetben a hiányt határoló fogakba kis üreget alakítunk, amelybe egy speciális ragasztó anyaggal rögzítjük a szalagot. Fogorvosunk a hiányt pótló műfogat a rendelőnkben rögtön megformálja, így a hiányzó fog pótlása egy alkalommal elkészül. A módszer előnye, hogy a fogak lecsiszolása nélkül hosszútávú megoldást biztosít.

Foghiányok pótlása – Korszerű, allergiamentes anyagokkal!

Egy hiányzó fog pótlása, már egyetlen fog hiánya esetén is fontos, ugyanis már egy fog elvesztése is csökkenti a rágóképességet. A csökkent rágási képesség az emésztőszervek megbetegedéseit okozhatja. Már akár egy foghiány következtében megbomlik a fogazat egysége, a hiányzó fog szomszédai eldőlnek, elvándorolnak.

Foghiányok pótlása korszerű allergiamentes anyagokkalAz eldőlt fogakat a rágáskor kóros ingerek érik, ami árt a fogágynak. A hiányzó foggal szemközti fog kiemelkedik a rágósíkból, megbontva ezzel a fogív egységét.

A fogak előkészítése a fogpótlás viselésére

Bármilyen fogpótlást tervezünk, a fogakat alkalmassá kell tenni a fogpótlás viselésére. Csak ebben az esetben várható el, hogy hosszútávon lesz tartós egy fogpótlás. Az előkészítés során eltávolítjuk a fogkövet, a foglepedéket, megszüntetjük az ínygyulladást, az ínytasakokat. A fogpótlásra alkalmatlan fogakat, gyökereket szintén el kell távolítani. Fontos, hogy a fogpótlás élettartamát a leggyengébb támasztófog (pillérfog) élettartama határozza meg. A fogpótlás elkészítése előtt a szuvas fogakba tömést vagy betétet kell készítünk.
A száj előkészítése a fogpótlás viseléséreA nem jól záró töméseket ki kell cseréljük. A gyulladt vagy elhalt fogakat gyökértöméssel kell ellátni. Ha a már korábban gyökérkezelt fogban a gyökértömés nem megfelelő, akkor ki kell cseréljük a gyökértömést.

Porcelánhéj (héjkerámia)

Porcelánhéjat készíthetünk, ha a páciensnek nagyon elszíneződöttek a fogai, és az elszíneződésen fogfehérítéssel nem lehet segíteni, illetve, ha az elülső fogak között rések vannak, amiket zárni akarunk. A porcelánhéjakat a frontfogak (metszőfogak, szemfogak) elülső felszínére speciális ragasztóanyaggal rögzítjük. A koronákkal ellentétben nem kell lecsiszolni az egész fogat! Miután a fog elülső felszínének csak nagyon kis részét, kb. 0.3 mm-ét távolítjuk el, ez az eljárás nagyon kíméletes. A porcelánhéjak rendkívül esztétikusak, nem színeződnek el, teherbíróak, stabilak és nem károsítják a fogínyt. Tartósságuk a koronákkal megegyező.

Fogpótlás csiszolással – Rögzített (fix) fogpótlás

A rögzített (fix) fogpótlásokat a megfelelően előkészített maradék fogakra vagy implantátumokra ragasztjuk. A rögzített pótlás lehet korona, híd vagy gyökércsapos fogmű. A koronák és hidak élethű megmintázása ma már alapvető követelmény egy magas színvonalú rendelőben. A fogpótlásnak utánoznia kell a természetes fogakat.

Korona a fogászatban

Abban az esetben, ha egy fog olyan mértékben elpusztult, hogy a fogat esztétikus töméssel illetve betéttel nem tudjuk helyreállítani, akkor korona készítése javasolt. A korona olyan fogpótlás, amely a megfelelően előkészített fogat beborítja, és a fogat a kívánt formájúvá alakítja. A korona színében és formájában is tökéletesen illeszkedik a többi foghoz. Rendelőnkben, a fogak előkészítésére vállas preparálási módot alkalmazunk, amely a korona pontos széli záródását biztosítja, valamint nem károsítja a fogínyt. A fog előkészítése helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történik, tehát teljesen fájdalommentes. A régi, rosszul illeszkedõ koronákat le kell cserélni.

Fém-kerámia koronaFém-kerámia koronáról beszélünk, ha a korona alapja fémből készül, majd erre kerül rá a fogak színével megegyező kerámia, porcelánleplezés. A fémkerámia koronák hosszú élettartamúak, ellenállóak és esztétikusak. A korona fémváza különféle fémek ötvözetéből készülhet. Az arany-kerámia koronát galvanizált aranyból mintázzák, erre kerül rá a porcelánleplezés, ami által a korona esztétikailag kifogástalanná válik. A galvántechnológia lehetővé teszi, hogy az aranykorona 100%-os pontossággal illeszkedjen a lecsiszolt fogra. Ennek köszönhetően, nem alakul ki szuvasodás a korona alatt.

Fémmentes koronaA fémmentes korona fémváz nélkül készülő fogpótlás. Miután a korona anyaga nem tartalmaz fémet, a fényt tökéletesen átengedi. Emiatt a fémmentes korona életszerűnek és természetesnek hat, így a pótlás nem különíthető el a természetes fogaktól. Fémmentes korona viselésekor nem alakulhat ki fémallergia, hiszen nem tartalmaz semmilyen fémet. A magas esztétikai követelmények, és az esetleges allergiás szövődmények elkerülése miatt, a modern esztétikai fogászat egyre kevesebb fémet használ. A fémmentes koronák készülhetnek porcelánból (kerámiából) vagy cirkónium-oxidból.

Híd a fogászatban

HídA híd olyan fogpótlás, amely a foghiányt pótló műfogakat, a megfelelő módon előkészített maradék fogakhoz, gyökerekhez vagy az azokat helyettesítő implantátumokhoz rögzíti. Legfeljebb annyi helyet foglal, mint az elvesztett természetes fogak. A horgonyokat (koronák, betétek) ragasztással rögzítjük a pillérfogakhoz.

A hidat kizárólag a fogorvos tudja eltávolítani a horgonyok roncsolása útján. A híd készülhet fém-kerámiából, pl. arany-kerámiából vagy cirkónium-oxidból. Ez utóbbi anyag nem tartalmaz semmilyen fémet, ezért fémallergia esetén is alkalmazható.

Tökéletesen kielégít minden esztétikai igényt.

Gyökércsapos fogművek

A szuvasodás következtében nagymértékben károsodott fogakat vagy gyökereket gyökércsapos fogművel építhetjük fel. A gyökércsapos fogmű a gyökércsatornába ragasztott csap segítségével pótolja a fog elpusztult részét. Gyökércsap csak gyökérkezelt fogba helyezhető. Az aktuális esetnek megfelelően különböző típusú csapokat alkalmazunk. A szénszálas műanyag csap, fehér színénél fogva, azokon a helyeken is tökéletes megoldást nyújt, ahol az esztétikai szempontok különösen fontosak. A gyökércsapos fogműre koronát készítünk.

Fogbeültetés – Fogászati implantátum

Fogbeültetés, fogászati implantátumFogászati implantátumnak nevezzük a “műgyökeret”, amelyet fogpótlás viselése céljából az állcsontba ültetünk. Az implantátumok szövetbarát (biokompatibilis) anyagból, speciálisan felületkezelt titánból készülnek, allergiát nem okoznak.

Az implantáció célja a fogsor teljes helyreállítása, azaz a páciens számára jól használható és esztétikus fogpótlás készítése.

Ezzel a megoldással rögzített fogpótlást is tudunk készíteni. Egy-két foghiány esetén az implantátum behelyezésével elkerülhetjük a foghiányt határoló, szomszédos fogak lecsiszolását. A fogászati implantátumok élethosszig ellátják funkciójukat. Természetesen a beültetést nagyon komoly és részletes anatómiai, csontszerkezeti és általános vizsgálatok előzik meg. Az implantátumok behelyezése teljesen fájdalommentesen végezhető. Napjainkban a fogbeültetés már rutineljárássá vált az elvesztett fogak pótlására.

Kivehető fogpótlások – Teljes foghiány gyógyítása

Létezik részleges és teljes kivehetõ fogpótlás. Részleges kivehető fogpótlást akkor készítünk, ha a meglévő fogak elhelyezkedése és száma nem teszi lehetővé rögzített (fix) pótlás készítését. Amennyiben az összes fog hiányzik, a helyreállítás csak kivehető teljes fogsorral vagy implantátum beültetésével történhet.

Részlegesen kivehető fogpótlások

Részleges kivehető fogpótlásHa a meglévő fogak száma nem elegendő a fix pótlás elkészítéséhez, akkor részleges lemezes fogpótlással tudjuk helyreállítani a rágófunkciót. A részleges lemezes fogpótlás nagyobb helyet foglal el, mint a természetes fogak, mivel beborítja a fogatlan állcsontgerincet, (a fogak mellett pótolja az elsorvadt csontot is) illetve a szájpadlást is. Rögzítésükre kapcsokat vagy precíziós elhorgonyzási eszközöket alkalmazhatunk.

Teljesen kivehető fogpótlás, műfogsor

Teljesen kivehető fogpótlás, műfogsorA teljes lemezes fogpótlás olyan kivehető pótlás, amelyet akkor készítünk, ha az összes fog hiányzik. A feladata nemcsak a fogak, hanem az elsorvadt íny és csont pótlása is. A fogpótlás a nyálkahártya-csont alapzaton támaszkodik. A pótlás helyben tartását az arc izmai, a nyálkahártya-csont alapzat felszíne, a szívóhatás, a rágónyomás és a gravitáció biztosítja.

Minden esetben a páciens egyéni adottságainak megfelelő fogpótlást tervezünk. Teljes foghiány esetén lehetőség van az ún. overdenture fogpótlás készítésére is. Az overdenture olyan lemezes fogpótlás, amely az állcsontba helyezett minimum kettő, általában négy implantátumhoz rögzül. Ebben az esetben az implantátumokra nem koronát készítünk, hanem egy speciális sínt, amelyre a műfogsor rápattanva teljesen stabilan fekszik. Ezzel a módszerrel egy fixen helyben maradó kivehető fogpótlás készülhet, amelyet Ön is el tud távolítani, illetve vissza tud helyezni.

Mozgó fogak sínezése

Mozgó fogak sínezéseA már mozgó fogak stabilitását sínezéssel javíthatjuk. A sínezésnek köszönhetően a külön – külön mozgatható fogak együtt egy stabil egységet alkotnak, és emiatt nem mozognak. A fogak sínezése történhet kompozit tömőanyaggal, vagy egy erre a célra kifejlesztett szalag segítségével. Utóbbi esetben a fogak nyelv felőli részére, folyékony tömőanyaggal átitatott szalagot ragasztunk.

Lényeges, hogy a fogak sínezésekor nem fúrjuk a fogakat! A szalagos megoldás esztétikus, a páciens nyelvét nem zavarja. Ha mozgó fogakat sínezzük, évekkel meghosszabbítjuk a fogak élettartamát. A módszer segítségével a fogak lecsiszolása vagy eltávolítása elkerülhető.

Régi pótlások (koronák, hidak) cseréje

Régi pótlások (koronák, hidak) cseréjeA fogpótlásokat időnként cserélni kell! A pótlások cseréjére, akkor van szükség, ha a korona vagy híd esztétikailag már nem megfelelő, illetve, ha rés keletkezett a korona és a lecsiszolt fog között. Fontos, hogy a fogpótlások cseréje még azelőtt történjen, mielőtt tönkremennek a tartó fogak a koronák alatt! A rögzített fogpótlás csak a fogmű károsításával távolítható el.

Rendelőnkben, a legkorszerűbb anyagokból készítjük el Önnek a legesztétikusabb fogpótlást, hogy újra felszabadultan nevethessen.

Fémallergia a fogászatban

Tömések cseréje

A szájban lévő fémötvözetek allergénként szerepelhetnek, emiatt allergiás megbetegedéseket okozhatnak. Különösen veszélyeztetettek azok, akiknek a szájában többféle fém fordul elő egyszerre. Ilyenkor a fémek közötti potenciálkülönbség miatt kellemetlen tünetek jelentkeznek, mint pl. fémes íz, bizsergés, nyálfolyás, ínygyulladás, nyálkahártyafekély. A fenti panaszok észlelése esetén keresse fel fogorvosunkat, aki allergológiai vizsgálatra irányítja Önt.A pontos diagnózist ismeretében, fogorvosunk az Önnek legmegfelelőbb kezelést javasolja. Bizonyított esetekben csak olyan ötvözetből lehet fogpótlást készíteni, amely nem tartalmazza az allergizáló fémösszetevőt. Nikkel, kobalt és króm allergiák esetén az arany vázas, arany allergia esetén a teljes kerámia illetve cirkónium-oxidból készült koronákat és hidakat javasoljuk. A teljes kerámiából, illetve cirkónium-oxidból készült fogpótlások nem tartalmaznak semmilyen fémösszetevőt. Higanyallergia esetén az amalgámtömések cseréje indokolt. A mai modern fogászatban egyre nagyobb teret hódítanak a fémmentes anyagok, ami esztétikai előnyük mellett annak köszönhető, hogy nem váltanak ki allergiás reakciót.