Fogak

Fogak

Miről árulkodnak a fogak?

Tudta Ön, hogy a fogazat állapota a szervezet általános egészségi állapotára is utal? A szájunk-, azaz a fogaink, ínyünk, nyelvünk állapota más szerveink egészségi állapotára is felhívják a figyelmünket.

Fogak

Szájszárazság

A szájszárazságot sok minden előidézheti, mint például az elégtelen folyadék bevitel, az allergia vagy a dohányzás. A szájszárazság nagyon sok gyógyszer mellékhatása is lehet. Ha már minden egyéb lehetőséget kizártunk, gondolnunk kell a cukorbetegségre és a Sjögren-szindrómára (egy autoimmun betegségre) is.

Duzzadt íny

Főként a szívgyógyszerek, de más, az immunrendszerre ható gyógyszerek is okozhatnak íny duzzanatot, amit általában a gyógyszer nem megfelelő adagolása okoz.

Fogak

Lapos, kopott fogak

Ha a kopott fogakhoz gyakori fejfájás is társul, valószínű, hogy álmodban csikorgatod a fogadat, csak lehet, hogy nem tudsz róla. A fogcsikorgatást általában a stressz okozza. A fogcsikorgatás súlyos esetben nem csak álkapocs- és fejfájást okozhat, hanem a görcsös fájdalom egészen a tarkóig, nyakig is kisugározhat.

Repedezett, “átlátszó” fogak

Ez a tünet többnyire idősebb korban fordul elő, de fiatal korban sem normális jelenség. A fogzománc általában a savas ételektől kopik, de a reflux betegség is károsíthatja a fogakat. Reflux esetén a gyomorsav nem csak a nyelőcsőbe, de a szájüregbe is visszaáramlik, emiatt a fogakat is tönkreteheti.

Állandó sebek a szájüregben

Mindenkivel előfordulhat, hogy véletlenül elharapja a nyelvét, vagy esetleg idegességében rágja a száját. Ha azonban a seb egy-két héten belül sem gyógyul be, forduljunk orvoshoz, mert a be nem gyógyuló sebek a rák jelei is lehetnek.

Fehér hártyás elváltozás a száj belső részén

A szájnyálkahártyán előforduló fehér kis kiütéses elváltozások egy gyulladásos betegségre, a Lichen planus-ra utalhatnak. A lichen többnyire a nyálkahártyákon fordul elő, 30-70 %-ban először a szájüregben, majd a genitáliákon is megjelenhet. A tüneteket enyhíteni lehet, de igazán hatásos kezelése még nem ismert.

Keresse fel a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőt, mi mindenre figyelünk.  Telefonszám: 06-20/243-41-75