Fogászati injekció fájdalommentesen

Gyökérkezelés

Gyökérkezelés

Mikor szükséges a gyökérkezelés, mint fogászati kezelés?

Gyökérkezelés minden olyan esetben szükséges, amikor egy fog elhalt, vagy a fog belsejében már erős gyulladás tapasztalható. Ez a fogban lezajló gyulladás járhat nagy fájdalommal, de fájdalommentesen is elhalhat a fog. Így sok esetben a páciens nem is tud arról, hogy a foga már nem él, hanem elhalt fogról van szó. Ennek azért van komoly egészségügyi, fogászati jelentősége, mert az elhalt fogak gócként szerepelhetnek a szervezetben, és így a test bármely részén gócbetegségeket okozhatnak. Ha bármilyen orvos gócra gyanakszik valaki esetében a páciens tünetei alapján, akkor az első orvos, ahova küldi gócvizsgálatra a beteget, a fogorvos. Röntgenvizsgálattal a legtöbb esetben az elhalt fog kimutatható.

Az elhalt fog a röntgenfelvételen a gyökércsúcs körüli elváltozással jár, a fogon granulóma vagy ciszta látható. Azonban van olyan elhalt fog, amikor a fogorvos a röntgenfelvételen nem láthatja a fog elhalásának a jeleit. Érzésvizsgálattal, vitalitásvizsgálattal ilyen esetben a fogorvos információt nyerhet a fog elhalásáról.

Gyökérkezelés

Hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy Ön gyökérkezelésre szoruljon. Legtöbbször ez egy többtényezős folyamat végeredménye.

Nem megfelelő fogmosás, lepedék felhalmozódása, fogászati szűrővizsgálat elhanyagolása.

Fogzománc károsodása

Fogszuvasodás –> Lyukas fog ellátásának hiánya –> Fogszuvasodás továbbterjedése –> Érzékenység hidegre, melegre –> Érzékenység rágásra –> Folyamatos fogfájás –> Éjszakai fogfájás, arcduzzanat –> Fogászat felkeresése

A végeredmény: a panaszok és tünetek csak gyökérkezeléssel orvosolhatóak, súlyosabb esetben már foggyökér kezeléssel sem menthető, foghúzás javasolt.

Amennyiben 6 havonta részt vesz fogászati szűrővizsgálaton és az esetleges lyukas fogak ellátása időben megtörténik a gyökérkezelés szinte mindig elkerülhető.

Egy tömés sokkal kevesebb anyagi ráfordításba kerül, mint, egy foggyökér kezelés, így megéri időben ellátni az esetleges rossz fogakat. A tömés egy alkalom alatt elkészül, míg a gyökérkezelés 3-4 alkalom is lehet.

A Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben a fogak hosszú távú megőrzése a cél, így a gyökérkezelés protokollja nálunk szigorúan meghatározott. A gyökércsatornák lézeres sterilizálása nálunk egyedülállóan jó eredményt biztosít.