Fogápolás

Elképesztő tévhitek a fogápolásról

Evés után azonnal moss fogat! Dörzsöld erősen evés után a fogaidat! Kemény sörtéjű fogkefe a jó, mert ezzel lehet alapos fogmosást végezni! Biztos, hogy ezek a fogakkal kapcsolatos régi tanácsok ma is megállják a helyüket?

Fogorvos válaszol a fogakkal kapcsolatos szájápolásra!

Sok ember számára a világ legfélelmetesebb teremtménye a fogorvos. Szinte senki sem szeret fogorvoshoz járni. Ezért fontos időnként felidézni a helytelen fogápolás következményeit, a fájdalmas fogakat, a nem kívánt fogorvosi beavatkozást.

Bizony, minél inkább elhanyagolja valaki a szájápolást, minél tájékozatlanabb a fogápolással kapcsolatban, annál közelebb kerül a fogászati rendelőhöz, a fogorvoshoz. Persze mindenkinek megvannak a saját módszerei a fogmosással, fogkrémhasználattal kapcsolatban, azonban ezek nem biztos, hogy megfelelőek. Emiatt érdemes figyelembe venni a fogorvos tanácsait. A legfontosabb, hogy a fogmosás nem egyenlő a szájápolással. A fogmosás csak egy része a szájápolásnak, és az sem mindegy, hogy ki milyen módszerrel mossa a fogait.

Étkezés után azonnal moss fogat!?

Már kisgyermekkorban tanítják, hogy az étkezések után fogat kell mosni. Evés után irány a fürdőszoba, egy alapos fogmosásra. Ez egyike a régóta fennálló téves szokásoknak, hiszen a fogmosásra a legalkalmasabb időpont az evés utáni fél órát követően érkezik el. Az étkezések alkalmával ugyanis a szájban enyhén savas közeg alakul ki, így a fogzománc is esendőbb a dörzsöléssel szemben. Savas közegben, a fog dörzsölése során a fogzománc sérülhet. Emiatt érdemes kicsit várni az étkezés után a fogmosással, amíg helyreáll a szájban a természetes kémhatás, és csak azután kell használni a fogkefét.

Nem tehetek róla, hogy rosszak a fogaim! Genetikailag rosszak a fogaim.

Az, hogy kinek milyenek a fogai, csak és kizárólag rajta múlik. Ha tehát rosszak a fogaid, csak magadat hibáztathatod. Genetikailag ugyanis nincsenek rossz fogak, csak gyengébb minőségű fogak vannak. Ha a szüleid rossz fogakkal rendelkeznek, az nem jelenti azt, hogy neked is rosszak lesznek a fogaid, legfeljebb azt, hogy többet kell fogaiddal törődnöd, meg kell óvni fogaidat a szuvasodástól. Azaz, jobban kell figyelned a fogadra, többet kell törődnöd a szájápolással!

Erősen kell dörzsölni a fogakat!?

Az, hogy mennyire tudjuk fogainkat megtisztítani az ételmaradékoktól, a lepedéktől, sokkal inkább függ a fogkefe mozgásának irányától és a fogkefe minőségétől, mint attól, milyen erősen dörzsöljük a fogakat. Sőt! A rendszeres, erős dörzsölés sértheti a fogzománcot, és felsérti a fogínyt. Ha a fogzománc sérül, elszuvasodnak a fogak, ha pedig a fogíny sérül meg, akkor a fogíny visszahúzódik, és a fognyakak védtelenné válnak.

Kemény fogkefét kell választani!?

Ez is tévedés, csakúgy, mint az erős dörzsöléssel kapcsolatos tévhit. A nagyon kemény sörtéjű fogkefével kimondottan ártunk a fogaknak, nem beszélve a fogínyről! A merev szálak ugyanis a fogínysorvadáshoz hasonló tüneteket produkálhatnak, a fogíny a folyamatos, rossz irányú dörzsölés hatására visszahúzódik. Ezért nagyon fontos a fogkefe minősége!

A fogkefét negyedévente kell cserélni!?

A legtöbb ember akkor cseréli a fogkeféjét, ha a fogkefe sörtéi már teljesen szétállnak. Vagy a másik véglet, amikor valaki havonta újat vesz. A legtöbb fogkefe nagyjából 2-3 hónapig képes hasonló hatásfokon működni. Ha azonban pl. herpesze van valakinek, vagy valamilyen egyéb vírusos betegsége, akkor a gyógyulás után tanácsos új fogkefét venni, ugyanis a régi, fertőzött fogkefe használatakor a visszafertőzés esélye igen magas.

A rágógumi pótolja a fogmosást!?

A rágógumi rágása nem akadályozza meg a fog romlását, és a fogmosás helyett semmiképp sem alkalmazható a rágózás. A rágógumizás előnye, hogy segíti a nyáltermelődést, amely jótékony hatású a szuvasodással szemben.