Egészséges fogak

Egészséges fogak

Egészséges fogak

Miért vannak baktériumok a szájunkban?

Tudta, hogy a szájban található baktériumok nem mind ártalmasak?

Egészséges fogak

Mikor megszületik egy kisbaba, még nincsenek baktériumok a szájában. Később nagyon sokféle és nagy számú mikroorganizmus telepedik meg a szájban – ezek főként baktériumok (átlagos embernél kb. 30 baktérium törzs mutatható ki a szájban). Ezek a baktériumok fent tartják a normál szájflórát – ők mindig velünk élnek.

A szájüregi bacilusok az egymás közti egyensúlyt szigorúan igyekeznek megőrizni – így tudnak ellenállni olyan külső baktériumokkal szemben, melyek károsak lennének a már honos szájflóra szempontjából. Vannak olyan baktériumok is, amelyek kifejezetten más baktériumokat elpusztító anyagokat termelnek – erre azért van szükség, hogy idegen baktériumok ne szaporodhassanak el a szájban.

Egészséges fogak

Ha a szájban honos baktériumok egyensúlya megtartott és a szájnyálkahártya, illetve a fogak körüli szövetek védekező mechanizmusa kielégítő – egészséges állapot áll fent. Az egészséges íny színe világos rózsaszín, a fogakra feszesen tapad, nem láthatunk duzzanatot sem. Az egészséges íny fogmosáskor nem vérzik, kellemetlen szájszag nem tapasztalható.

A fentiekből következik, hogy a szájüregi fertőzéseket elsősorban a szájüregben honos baktériumok egyensúlyának felborulása okozza, nem pedig külsődleges bakteriális fertőzés.

Egészséges fogak

Sok kolléga küld hozzám beteget fogfehérítésre, gyökérkezelésre, altatásban végzett fogászati kezelésre. Olyan pácienseket, akiket a fogorvos kollégáim nem tudnak kezelni. Pl. hányinger, öklendezés stb

Miért érdemes fogorvosként empátiásan hozzáállni a betegekhez.

Nem nyúlok a foghoz a vizsgálat során hegyes, éles műszerrel, nem kaparom csak nézem.

Számon is kérem a szájápolást. Persze nem rossz értelemben, hanem a páciens érdekében, hogy segítsek neki. Ennek minden betegem nagyon örül, hiszen felfrissítjük ilyenkor a már megbeszélteket.

Egészséges fogak

Vakon bízom a doktornőben. Páciens vélemény

Nem számít a távolság, több száz és több ezer kilométerről is jönnek a páciensek a fogászati kezelésekre. Aki már járt nálunk még a fogkő-eltávolításra is hozzánk jön vissza, még nagy távolságok esetén is.

Nem kell kivizsgálás az altatás előtt!