Gócbetegség vizsgálata

Gócbetegség vizsgálata

Gócbetegség vizsgálata

A gócbetegséget a szervezetben megbújó góc okozza. A fog eredetű gócok az összes gócnak több, mint a 10 százalékát teszik ki.

Fog eredetű gócként szerepelhetnek:

  • elhalt fogak
  • gyökérkezelt fogak, amelyeknél ha nem megfelelő a gyökértömés, ha nem tölti ki teljesen a gyökércsatornát, akkor a baktériumok elszaporodhatnak
  • krónikus ínygyulladás
  • krónikus fogágybetegség, a fogak körül kialakuló tasakok, amelyek szintén ideális helyet jelentenek a baktériumok számára

Gócbetegség vizsgálata

Ha valamely gócbetegség fog eredetének a gyanúja áll fenn, akkor célszerű a fogorvosnak röntgenfelvételt készíteni. Potenciális gócként kell tekinteni minden elhalt fogat, fog körüli tasakot.

Gócbetegség vizsgálata

Gócbetegségek kezelése

A góc megszüntetése érdekében tökéletes gyökértömést kell készíteni.

Az ínygyulladás meg kell szüntetni, a. fogágybetegség kezelése során alapos és rendszeres fogkő eltávolítást kell végezni.

Valamely betegség góc eredetét azzal igazolhatja a fogorvos, hogy a góc eltávolítását követően a gócbetegség tünetei megszűnnek. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a gócként értékelt elváltozás még nem biztos, hogy gócfertőzést okoz, azaz, ha egy fogászati gócnak értékelt fogat eltávolítanak, vagy újra gyökérkezelnek, és a gócbetegség tünetei megmaradnak, a góckeresést tovább kell folytatni a szervezetben!

Megelőzés: a kiváltó okok kezelése

Az atka általában valamilyen endokrinológiai vagy immunológiai ok miatt legyengített szervezetet támad meg. Autoimmun folyamatok, pajzsmirigybetegség, hormonális változások pedig külön-külön és együttesen is eredményezhetik a bőr és ezen belül a hajhagymák ellenálló képességének csökkenését. Ezáltal egy ördögi kör alakulhat ki. A pajzsmirigy autoimmun gyulladásában szenvedő egyén vérében csökken a hormonok szintje, a megjelenő antitestek károsítják a hajhagymákat, amelyek ellenálló képessége tovább romlik. Tehát ezért fontos, hogy kiderítsük azokat a kiváltó okokat, amelyek a fertőzéshez vezethetnek. Ennek érdekében érdemes a szervezet hormonális státuszát (pajzsmirigybetegségek), női és férfi hormonok szintjét, az immunológiai státuszt (Van-e immunhiányos állapot? Van-e autoimmun betegség?), a nyomelemek és vitaminok (D-vitamin) szintjét is vizsgálni.
A megfelelő immun- és endokrin egyensúly, a stressz feldolgozása kellő védelmet jelent a fertőzéssel szemben.