Fémallergia

Fémallergia

Fémallergia

Növekszik a fémallergia megjelenése a fogászati kezelésekkel összefüggésben

A mai modern korban már szinte mindenki mindentől szenved. Az egyik legnagyobb és leggyakoribb népbetegség, az allergia. A fogorvosoknak az idők folyamán rá kellett jönniük, hogy bizonyos allergiás panaszokat, illetve bizonyos gyulladásos elváltozásokat a fogakban található fémek okozzák. Azaz, az allergia fémallergiaként is jelentkezhet. A fogorvosokat egyre gyakrabban keresik fel olyan páciensek, akiknek a szájában hosszabb ideje fennálló, és gyógyulási hajlamot nem mutató gyulladásos elváltozások vannak.

A fogorvosnak elmondott panaszok között szájnyálkahártya égés, villanyozó érzés, nyelvbizsergés, szájszárazság, az íny gyulladása, ínyvérzés stb szerepelnek. A fogorvoshoz forduló betegek között sok az olyan akut, de még több a krónikus szájüregi megbetegedéssel jelentkezők száma, mely esetek hátterében immunológiai ok valószínűsíthető.

Fémallergia

A fogászatokon alkalmazott anyagokkal szembeni allergia az 1990-es évektől a fogorvosi kezelésekkel összefüggésben, egyre jelentősebb mértékben figyelhető meg. Fémallergiát okozhatnak az ötvözetből álló amalgámtömések is. Ebben az esetben a fémallergia azáltal jön létre, hogy az amalgámtömést alkotó elemek a nyálban oldódva kiválnak. Ekkor még csak egyféle ötvözetről beszélünk. Ám gondoljunk azokra a páciensekre, akiknek többféle fém is van a szájukban, ők a különösen veszélyeztetett betegek közé sorolandóak.

Fémallergia

A leggyakoribb panaszokért, amelyekre a fogorvosok figyelmesek lettek, a nikkel, króm, ezüst, réz, higany, illetve a kobalt fémek felelősek. A fogászati ellátás során jelentkező allergiára utaló problémák felhívják a fogorvos figyelmét az esetleges fémet tartalmazó fogpótlások és amalgám tömések cseréjére. Ilyenkor a fogorvos teljes körű, részletes allergológiai vizsgálatot fog javasolni.

Mindig a magas színvonal megtartására törekszünk, ezért a páciensközpontú betegellátás mellett, folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel garantáljuk fogorvosunk és betegeink számára a lehető legjobb körülményeket a gyógyításhoz és gyógyuláshoz egyaránt. Személyes jelenlétünkkel mindig igyekszünk figyelemmel kísérni pácienseink reakcióit, véleményeit és azt, hogy miben lehetnénk még jobbak. Talán ez az, ami megkülönbözteti magánrendelőnket a többitől. Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést, ezek sok energiát adnak nekünk a mindennapokban!