Szájápolás gyermekkorban

Szájápolás gyermekkorban

Szájápolás gyermekkorban

Nem elég felnőtt korban el kezdeni a helyes szájápolást! Már gyermekkorban meg kell tanulnia mindenkinek a szájápolást – hangsúlyozta Dr. Győrfi Adrienne.

Szájápolás gyermekkorban

A megfelelő szájápolással tulajdonképpen az összes fogászati betegséget meg lehet előzni. Már óvodás korban be kell gyakoroltatni a fogmosás helyes technikáját.

Eleinte nem kell erőltetni a fogkrém használatát, ráérünk akkor, amikor a gyermek már tud öblíteni és köpni.
Minden szájápolási feladatot játékosan, pl. fogmanós, fogtündéres mesével, saját történettel vezessünk be! Ösztönözzük és dicsérjük a kisgyereket. A gyermek korának megfelelő saját fogkeféjét, fogkrémjét könnyen elérhető helyre tegyük!

Szájápolás gyermekkorban

A három percig tartó fogmosásra törekedjünk, homokóra és kisebb trükkök bevetésével. Használhatja a gyermek, a 2-6 éveseknek ajánlott illatos nyelű fogkefét. Az illatosított fogkefenyél szórakoztató élményként szeretteti meg a fogmosást, fokozza a fogmosási kedvet, készséget és képességet, megnövelve a fogmosással eltöltött időt.

A gyermek 8-9 éves koráig mi mossuk meg gyermekeink fogait (legalább este). Ügyeljünk a fluoridos fogkrémeknél, hogy a kisgyermek ne nyelje le a fogkrémet. Figyeljünk a 6 éves kor körül megjelenő hátsó őrlők kibújására, mivel ezek már állandó fogak lesznek.

A kisgyermek első találkozását a fogorvossal készítsük elő! Pl. fogorvos szerepjátékkal, vagy vigyük magunkkal saját fogorvosi ellenőrző vizsgálatunkra, ahol végig nézheti, hogy mi történik.

Nagyon fontos, hogy az első találkozáskor, egészségesek legyenek a gyermek fogai, hogy ne maradjon kellemetlen emlék az esetleges fogászati beavatkozás miatt. Alakítsuk ki a féléves fogorvosi ellenőrzés rendszerét.

Szájápolás gyermekkorban

Amennyiben már probléma van a gyermek fogaival, készítsük fel a gyermeket, hogy a kezelés, fúrás fájhat, ennek ellenére nem szabad a fejet elkapni, hadonászni, stb. Kérjük meg a fogorvost, hogy mesélje el részletesen, hogy mi fog történni. Érezze a kisgyerek, hogy a szülő együtt érez vele. Dicsérjük meg bátorságát, világítsunk rá a rendszeres fogmosás fontosságára, nassolás, lefekvés előtti szörp elhagyására, hogy az ilyen kellemetlenségeket a jövőben elkerülhessük.

Várjuk hívását!

Telefonszám: 06-20/243-41-75