ínyvérzés

Ínyvérzés

Ínyvérzés

Az ínyvérzés figyelmeztető jel!

Többnyire a helytelen szájhigiéné (szájhigiénia), a szájüregben lévő baktériumok hatásának az eredménye. Azokon a fogakon, amelyeket helytelenül vagy ritkán tisztítanak, baktériumokat tartalmazó lepedék, plakk képződhet. Ha a lepedéket nem távolítjuk el időben, akkor ennek következtében ínygyulladás, a fogak kilazulása majd kihullása következhet be. Az ínygyulladás egyik fő kísérő tünete az ínyvérzés. Az ínyvérzés felhívja a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben a szájüregben. Ezért fontos, hogy fogmosás közben nézzük a fogainkat és az ínyünket tükörben. Ha bárhol vérzik az ínyünk, keressünk fel egy fogorvost, aki megállapítja az ínyvérzés okát. Jó esetben egy professzionális szájtisztítást végez a fogorvos, és ennek hatására megszűnik az ínygyulladás és az ínyvérzés.

A fogorvosnak ilyenkor fel kell hívnia a páciens figyelmét arra, ha a helytelen szájápolás okozta a tünetet. A fogorvosnak meg kell tanítania a betegeknek a helyes szájápolás fortélyait. A Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőben nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, a szájápolás megtanítására. Erre nem sajnáljuk az időt, hiszen ez nagyon fontos a páciens fogainak a megtartása érdekében. Nálunk egyszer kell rendbe hozatnia a száját, és a helyes szájápolás megtanulásával megőrzi egy életre a fogai egészségét. Az ínygyulladást, az ínyvérzést rossz fogtömés és/vagy rossz fogpótlás is okozhatja.

Ínyvérzés

Ha fogápolásról van szó, legtöbben csak a fogak épségére gondolnak, pedig az íny egészsége legalább annyira fontos. A gyulladt, vérző íny nem csupán fájdalmas lehet, de idővel a fogak egészségét is veszélyezteti. Elvesztheti a fogait!

fogínyvérzés legjobb természetes ellenszere a C-vitamin. Ha azonban az egy-két héten át tartó citrusfogyasztás nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, valószínűleg fogínygyulladás áll a háttérben.

Ha ínyed rendszeresen vérzik fogmosás közben, alaposabban megvizsgálva pedig látod, hogy a kelleténél pirosabb és duzzadt, valószínűleg gingvitis – vagyis fogínygyulladás – okozza a problémát. Ilyenkor a baktériumok  irritálják a fogínyt, minek következtében érzékennyé válhat, illetve könnyen vérezni kezd.