Eredményes fogfehérítés

Eredményes fogfehérítés

Eredményes fogfehérítés

A fogak elszíneződése -főként a frontfogak területén- komoly esztétikai problémát jelenthet. Ennek megoldására többféle módszer áll a fogorvos rendelkezésére. Ilyen például a fogfehérítés, az elszíneződött fog kompozit anyaggal történő esztétikus takarása, héjkerámia- vagy teljes korona készítése. Összehasonlítva a különböző eljárások invazívitását, időigényét, költségeit, a páciens számára a fogfehérítés a legelőnyösebb beavatkozás. Ezért lényeges, hogy a fogfehérítést minden fogorvos felvegye az általa végzett terápiás eljárások sorába.

Eredményes fogfehérítés

Iatrogén elszíneződések

Iatrogén elszíneződés alatt a fogászati kezelések során használt különböző anyagok, vegyszerek által okozott elszíneződést értjük.

Például a gyökérkezelések során a pulpakamra elégtelen feltárásából adódó pulpaszövet maradvány, gyökértömő paszták, illetve a gyökércsatornába helyezett fenol és jodoform tartalmú gyógyszerek hozhatják létre.

Kezelés: belső fogfehérítés

Elszíneződhet a fog a kompozit tömések széli zárásának elégtelensége miatt is. Az amalgámtömések nem csak a zománcot, de a dentint is sötétszürkére színezik (6. ábra). A nem megfelelően elhelyezett fémcsap, mind a kompozit tömésen, mind a fogszöveten keresztül áttűnhet.

Kezelés: a fog külső fehérítése után kicseréljük a tömést. A fémcsapot esztétikus csappal helyettesítjük.

Eredményes fogfehérítés

INDIKÁCIÓ-Javallat

A legáltalánosabb indikáció, a páciens fogszínével kapcsolatos esztétikai igényének a kielégítése.

Emellett azonban a fogfehérítés szakmai szempontok miatt is indokolt lehet. Például, ha fém nélküli fogpótlást (pl. porcelánhéj, porcelánkorona) készítünk, az alatta lévő elszíneződött foganyag sötét színe áttűnhet. Teljes fémkerámia korona készítése esetén a gingiván áttetsző vagy az ínyszélnél kilátszó sötét gyökér szintén ronthatja az esztétikai hatást. Ezekben az esetekben, az esztétikai szempontból fontos területeken minden elszíneződött gyökérkezelt fognál javasolt a fehérítés.

Eredményes fogfehérítés

Kicsit féltem a fogfehérítéstől, mert nagyon sok rossz véleményt hallottam. DE! Utána olvastam a Győrfi doktornő munkásságának, és abszolút meggyőzött, amit olvastam róla. Ő a fogfehérítés profija, és ez tényleg így volt a gyakorlatban is. Nagyon szépek lettek a fogaim! Páciens vélemény

Keresse fel a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőt, mi mindenre figyelünk. Ha eljön hozzánk, otthon hagyhatja  a félelmét.
Telefonszám: 06-20/243-41-75