Amalgám vagy nem?

Amalgám vagy nem?

Amalgám vagy nem?

Az FDI (Fédération Dentaire Internationale; Fogorvosi Világszövetség) 2007-ben közzétett egy nyilatkozatot, amely a fogorvosi amalgámról szóló tanulmányok alapján vonja le a következtetést a tömőanyagról és annak esetleges hatásairól.

Amalgám vagy nem?

Az FDI álláspontja a következő:

1, Az amalgámból nagyon csekély mennyiségű higany (nanogrammos nagyságrendű) szabadul fel, melynek egy része a szervezetben felszívódik.

Amalgám vagy nem?

2, A vizelet higanytartalma ugyan pozitív korrelációt mutat a szájban lévő amalgámrestaurációk számával, de ezt más tényezők (más higanyforrások) is befolyásolhatják.

3, Egyetlen tudományos bizonyíték sem létezik, mely arra mutatna rá, hogy összefüggés van az amalgám és a degeneratív krónikus betegségek, a vesebetegségek, az autoimmun betegségek, a csökkent kognitív funkció, a terhességi komplikációk és rizikótényezők, vagy bármilyen nem meghatározott betegségtünet között.

Amalgám vagy nem?

4, Helyi túlérzékenységi reakciók a szomszédos nyálkahártya-területeken felléphetnek, de ezek extrém módon ritkák, és az amalgám eltávolítása után általában megszűnnek.

5, Egy tudományos és mélyreható kutatás, amely az amalgám mellékhatásaival foglalkozik, még várat magára.

6, Az amalgám alternatív anyagai produkálhatnak mellékhatásokat.

Sajnos, ha egy laikus elkezd keresgélni az interneten, hogy káros-e az amalgám, rengeteg téves hírt olvashat, amelyek az amalgám negatív tulajdonságait hangsúlyozzák. Általában a tudatlan kereső beéri ezzel a felületes információáradattal, amit az első 5-10 percben elolvasott, és nem foglalkozik azzal, hogy mi a tudományos, érvényben levő álláspont az adott témával kapcsolatban, ami esetünkben az amalgám.

Ebben az angol nyelvű tudományos cikkben,mely a fogászati amalgám esetleges toxicitásáról szól, egyértelműen leírják, sőt tudományos kísérletek eredményeivel támasztják alá, hogy sem gyermek-, sem felnőttkorban nem káros az amalgámtömés.

Egyedül a higannyal szembeni túlérzékenységi reakcióval kapcsolatban említik meg,hogy más tömőanyagra kell cserélni az amalgámot.

Csak, akkor kell kicserélni az amalgámtömést, ha mellette szuvasodás van. De, akkor fontos!

Keresse fel a Fehérgyöngy Fogászati Magánrendelőt, mi mindenre figyelünk. Ha eljön hozzánk, otthon hagyhatja  a félelmét. Nálunk átalussza a fogászati kezelését!
Telefonszám: 06-20/243-41-75