Fogkőeltávolítás fájdalom nélkül

Fogfehérítés biztonságosan

Fogfehérítés biztonságosan

BETEGVIZSGÁLAT, DIAGNÓZIS, KEZELÉSI TERV KÉSZÍTÉSE A MEGTARTÓ FOGÁSZATBAN

A betegek fogászati ellátása során nem elégedhetünk meg csupán a panaszos fog vizsgálatával. A teljes fogazatot kell ellenőriznünk, s a kezelés tervezése szempontjából az egész szervezet állapota is fontos. Ezért a beteg fogászati vizsgálatát mindig meg kell előznie az általános megtekintésnek, és a beteg kikérdezésének.

Fogfehérítés biztonságosan 

ANAMNÉZISFELVÉTEL

A gyakorló orvostudomány bármely területéről is legyen szó, a kórtörténet felvétele nélkülözhetetlen a fontos információk megszerzése szempontjából. Emellett az anamnézisfelvétel során kialakíthatjuk a beteggel azt a személyes kontaktust, amely meghatározó minden orvos-beteg kapcsolatban. A kezelés csak akkor lehet sikeres, ha megszerezzük a páciens bizalmát. Ennek érdekében, miután a bevezető kérdéseket feltettük, engedjük betegünket szabadon beszélni, hogy saját szavaival foglalhassa össze problémáját. A beszélgetés alatt lehetőségünk van arra, hogy felmérjük a páciens mentális és emocionális státuszát, illetve a kezeléshez való szubjektív hozzáállását (előző kellemetlen tapasztalat miatti stressz, félelem stb.). Sok esetben nem a szakmai munka jelent kihívást a fogorvos számára, hanem a beteg megnyugtatása a kezelés előtt. Különösen igaz ez gyermekek ellátásakor. A beszélgetés során kerüljük az orvosi szakzsargont, hogy betegünk számára világos és érthető legyen mindaz, amit tudomására akarunk hozni.

Ugyancsak döntő jelentőségű, hogy felmérjük a páciens elvárásait a fogászati ellátással kapcsolatban. Ha azok irreálisak, a fogorvos feladata, hogy módosítsa azokat, illetve megfelelően tájékoztassa a beteget a beavatkozás várható eredményéről, egyébként a páciens nem lesz elégedett az elvégzett kezeléssel.

Fogfehérítés biztonságosan

A fogászati vizsgálathoz alapvető feltétel a jó megvilágítás és a különböző fogászati műszerek használata (fogorvosi tükör, szonda, csipesz, levegő-víz pisztoly, parodontális szonda). A vizsgálat során el kell távolítani a kivehető fogpótlásokat, és figyelnünk kell arra is, hogy a műszerek se takarjanak el vizsgálandó területet.

Az intraoralis vizsgálat során érdemes mindig ugyanazt az irányt követni, pl. jobb felső molarisoktól, bal felső molarisokig, majd bal alsó molarisoktól, a jobb alsó molarisokig.

Telefonszám: 06-20/243-41-75